Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Biron dokazuje, že je pro Rangers ideální dvojkou

Biron dokazuje, že je pro Rangers ideální dvojkou

Před několika dny se na stránkách NHL.com objevil článek od jednoho z kmenových pisatelů oficiálních stránek Národní Hokejové Ligy. Dave Lozo se ve své stati zaměřil na brankářskou dvojku momentálně nejlepšího celku ligy. Martin Biron na Manhattanu kryje již druhým rokem záda neotřesitelné jedničce Henriku Lundqvistovi a Lozo se zamyslel nad tím, jestli právě Biron a jeho hra není jedním z důvodů, proč Rangers již dlouhou dobu okupují nejvyšší ligové příčky a jestli také nestojí za tím, že král Henrik dokázal ještě o třídu vylepšit své již tak hvězdné výkony. My jsme se rozhodli Vám článek o charismatickém a přátelském brankáři přeložit, takže si ho budou moci užít nejen ti, kterým originál článku utekl, ale zároveň i fanoušci méně znalí angličtiny.
Henrik Lundqvist nebyl posledních pět let v New Yorku jediným brankářem, ale hrál na Brodwayi hlavní roli, která nedávala příliš prostoru postavám vedlejším.

Devětadvacetiletý Švéd převzal pozici brankářské jedničky v roce 2006 a v následujících pěti sezónách si v průměru připisoval 70 startů. To však nedávalo příliš prostoru tehdejším týmovým dvojkám:

Kevin Weekes nastoupil v sezóně 2006/2007 do 12 utkání
Stephen Valiquette nastoupil v sezóně 2007/2008 do 10 utkání
Stephen Valiquette nastoupil v sezóně 2008/2009 do 12 utkání
Stephen Valiquette nastoupil v sezóně 2009/2010 do 5 utkání a Chad Johnson do 4 utkání

Martin Biron se upsal na dva roky a v následující sezóně si připsal 15 startů, což bylo nejvíce ze všech náhradních brankářů za Lundqvistova působení. „Marty“ si mohl připsat ještě více zápasů, ale zlomená klíční kost vyřadila v únoru Birona ze hry a přinutila Lundqvista nastoupit do zbývajících 26 zápasů základní části.

V sezóně 2011/2012 již Biron konečně dává Lundqvistovi podporu, kterou král Henrik tolik postrádal.

Ze 49 zápasů Biron vyjel na led hned třináckrát. Do statistik si připsal 9 výher, 2 prohry a 1 prohru po nájezdech a chlubit se může také 1,95 góly na zápas při zachování 92,43% v kolonce úspěšnosti zákroků. Už od hektického startu sezóny, kdy Rangers strávili dva týdny v Evropě a skoro měsíc hráli na hřištích soupeřů kvůli renovaci Madison Square Garden, je Biron spolehlivou volbou pro kouče Johna Tortorellu.

“Nejlepší věc na Martym je, že je tak skvělý spoluhráč,“ řekl Tortorella reportérům během sezóny. „Drží celou kabinu uvolněnou. Je to veterán, který moc dobře zná svojí velmi důležitou roli. A vyhrává zápasy. Podívejte se na jeho bilanci výher a proher od té doby, co je u nás. Je velká škoda, že se minulou sezónu zranil. Zachytal by si více.“

Biron je nejlepší, když Rangers hrají zápasy ve dvou dnech po sobě. Jako tým, který vévodí celé lize, mají Jezdci v těchto utkáních bilanci 11-0-3, přičemž Biron přispěl bilancí 4-0-1 s průměrem 1,54 branky na zápas a procentuální úspěšností 93,85%.

Pokud by vydržel současný trend, Biron by mířil zhruba ke 22 zápasům v základní části. To by také znamenalo, že Lundqvist by hrál kolem 60 utkání. Pro brankáře, u kterého bylo v historii vidět zhoršení statistik vždy se začátkem play-off, by 60 startů mohlo být magickým číslem pro delší pouť po cestě s názvem play-off.

Poslední brankář, který v základní části odchytal alespoň 70 zápasů a následně vyhrál Stanley Cup, byl Martin Brodeur, který si připsal 73 startů za New Jersey Devils v roce 2003. Pohled na poslední vítěze poháru ukazují, že méně v základní části znamená více v nadstavbě:

Tim Thomas odehrál 55 zápasů za Bruins minulou sezónu
Antti Niemi odehrál 35 zápasů za Blackhawks v sezóně 2009/2010
Marc-Andre Fleury odehrál 61 zápasů za Penguins v sezóně 2008/2009; nejvíce ze všech brankářů, kteří vyhráli Stanley Cup od Martina Brodeura v roce 2003
Chris Osgood a Domink Hašek; oba odehráli 40 zápasů za Red Wings v sezóně 2007/2008

Brankářská dvojka znamená od sezóny 2005/2006 více, než kdy dřív a vypadá to, že Rangers konečně mají jednu, na kterou se mohou spolehnout.

„Pokud bych nebyl obklopen lidmi, kteří mě obklopují nyní, Hank (Henrik Lundqvist) , Benny (Trenér brankářů Rangers, Benoit Allaire) , zbytek kluků, kteří jsou ochotní makat před i po tréninku, tak potom by to byl náročný úkol,“ řekl Biron reportérům o své pozici náhradníka. Ale funguje to. Je to situace, ve které jsem schopný dostat maximum z lidí kolem mě a oni zase dostávají to nejlepší ze mne. Zároveň také pokračujeme v práci za většími a lepšími cíli. Myslím si, že je na místě projevit uznání lidem, kteří sestavují plány, dávají dohromady program a drží se ho.“


Martin Biron je velice přátelský a charismatický člověk. Na tomto snímku se však na Patrika Eliáše příliš přátelsky netváří


Soustředěný Marty Biron

Zdroj: NHL.com
Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 10:07:40