Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Problémy s platovým stropem: Kdo opustí Rangers?

Problémy s platovým stropem: Kdo opustí Rangers?

Dlouhé čekání skončilo. Glen Sather potřeboval k pojištění služeb klíčového obránce mužstva přes tři čtvrtě roku, nakonec se ale k radosti fanoušků dohodl s Marcem Staalem na nové smlouvě. Ta zajišťuje rodákovi z Thunder Bay bezmála dvacet milionů dolarů, které mu budou postupně vypláceny během následujících pěti let. Pro Rangers to znamená necelé čtyři miliony ročně, které se budou počítat proti platovému stropu, a pro Sathera další starosti. Generální manažer Jezdců si po zajištění služeb Staala nemůže oddychnout, naopak musí rychle přijít na způsob, jak vyřešit problém s platovým stropem, který vstoupí v platnost začátkem sezony. Rangers mají k dispozici 23 hráčů (tedy přesně naplněná velikost soupisky pro první tým), kteří mají zkušenost s minimálně jednou sezonou v NHL. Potíž je v tom, že v této sestavě by mužstvo překročilo stanovený platový strop o více než čtyři miliony. A to ještě do částky nejsou započítáváni mladí hráči s velkou šancí se do NHL prosadit; norský zázrak Mats Zuccarello-Aasen (1,75 milionu) a celková dvanáctka draftu 2007 Ryan McDonagh (1,3 milionu). Vedení Jezdců zkrátka bude muset před startem nové sezóny provést v kádru výrazná úsporná opatření. Otázka zní: koho se tyto škrty dotknou?
Varianta 1: Redden na farmu
Velký sen fanoušků Rangers. Bývalý obránce Ottawy po příchodu k Jezdcům svými bídnými výkony zklamal i ty největší pesimisty. V minulé sezoně hrál dokonce tak špatně, že jej trenér Tortorella párkrát vůbec nenominoval k zápasu. Pokud by byl nabídnut zadarmo ostatním klubům a následně poslán na farmu do Hartfordu, ušetřili by Jezdci pod stropem 6,5 milionu, což by jim bohatě stačilo. Navíc, pokud by Redden hodlal pokračovat ve výkonech z minulých sezon, nebyl by jeho odchod do AHL pro Rangers žádnou ztrátou.

Zní to jako ideální scénář, nicméně k jeho realizování brání závažná překážka. Bývalý kanadský reprezentant si má v příštích čtyřech letech u Rangers vydělat ještě 26 milionů dolarů – jeho odeslání na farmu by znamenalo faktické vyhození těchto peněz. Částka by se sice už nezapočítávala do platového stropu, nicméně vlastníci Blueshirts by ji Reddenovi museli vyplatit v plné výši. Je přitom jasné, že žádnému majiteli se nebude líbit platit ohromné peníze za hráče, který vůbec nehraje. Zbývá tedy otázka, jestli si Sather dovolí přiznat chybu, poslat Reddena na farmu a ohrozit tak svou pozici v čele organizace Jezdců.

Pro úplnost je třeba doplnit, že Redden momentálně nemůže být vyplacen ze smlouvy (může se tak stát jenom v létě) a možnost jeho výměny je krajně nepravděpodobná, protože o něj žádný z týmů NHL nebude mít zájem. Pokud by se Satherovi přeci jen povedlo Reddena udat do jiného týmu, je téměř jisté, že by k Jezdcům přišel hráč s (podobně špatnou smlouvou, takže by výměna z hlediska platového stropu mnoho neřešila.

Šance na tuto variantu: 33 procent

Varianta 2: Výměna Rozsívala
Úspory by se teoreticky mohly dotknout i druhého nejlépe placeného obránce Jezdců. Přestože hraje lépe než Redden, je Rozsíval často terčem kritiky, že jeho výkony neodpovídají částce, kterou se jeho plat počítá proti platovému stropu (rovných pět milionů). Už mnohokrát se spekulovalo, že by se Rangers mohli českého hráče z úsporných důvodů zbavit, nicméně je nepravděpodobné, že by před startem sezony našli kupce, který by byl za Rozsívala ochotný nabídnout balík prospektů a voleb v draftu. A výměna za hráče s podobným platem zase z pohledu Jezdců nic neřeší. Navíc manévrovací prostor Sathera je ještě omezen tím, že má Rozsíval ve smlouvě uvedeno osm týmů, do nichž nemůže být vyměněn.

Šance na tuto variantu: 5 procent

Varianta 3: Odchod většího počtu zkušených hráčů
Snad nikdy se před začátkem tréninkového kempu nemuselo tolik zkušených hráčů Rangers bát o své místo v týmu. Jestli se vedení klubu neodhodlá k odepsání Reddena, bude tento osud čekat několik hokejistů se středně vysokými platy. Z hráčů s příjmy nad milion dolarů jsou v ohrožení Todd White (2,35 mil.), Sean Avery (1,937 mil.), Matt Gilroy (1,75 mil.) a Steve Eminger (1,125 mil.). Odchod Whitea a libovolného z trojice dalších hráčů by stačil k tomu, aby Rangers mohli začít sezonu. Pokud by si trenéři přáli mít v kádru i mladou krev v podobě Zuccarello-Aasena, případně McDonagha, museli by první tým opustit minimálně tři z výše jmenovaných hráčů.

I tak by se Blueshirts na startu nového ročníku ocitli těsně nad platovým stropem, nicméně kluby NHL dle pravidel mohou v sezóně překročit platový strop o bonusy ve smlouvách hráčů (až do maximální výše 7,5 procenta platového stropu). Tyto bonusy mají ve smlouvách například Václav Prospal (1,1 milionu), Michael Del Zotto (212 500), Mats Zuccarello-Aasen (850 000) a Ryan McDonagh (425 000) – u posledních dvou jmenovaných by se tento „odečet bonusů“ mohl samozřejmě využít jen v momentě, kdy by se probojovali do prvního týmu. Nevýhodou této klauzule je, že částka, o kterou tým v této sezoně vlivem bonusů přesáhne platový strop, se mužstvu z platového stropu příští rok srazí.

Na druhou stranu se ale zase v průběhu sezony ze stropu odečítá část platu dlouhodobě zraněných hráčů, čili přesáhnutí stropu o bonusy by Rangers mohlo umožnit zahájit sezonu, přičemž pokud by došlo v průběhu roku ke zraněním či výměnám, nemuselo by nakonec k překročení platového stropu (a tedy sankci pro příští sezonu) dojít.

Pokud by se škrty v prvním týmu nakonec týkaly Whitea, Averyho nebo Emingera, je velmi pravděpodobné, že by tito hráči nakonec skončili v AHL, protože jejich výměna se jeví jako nereálná; pokud by například některý tým získal výměnou Averyho, započítával by se mu do stropu celý jeho kontrakt (v současnosti mu platí půlku Dallas). A Avery se zápočtem skoro čtyři miliony dolarů proti platovému stropu je pro každý tým příliš velký luxus.

Šance na tuto variantu: 60 procent

Závěr
Zbylá dvě procenta vyjadřují všechna ostatní možná řešení, která nejsou v článku uvedena, protože jsou vysoce nepravděpodobná, jako příklad lze uvést výměnu Chrise Druryho nebo závažná zranění postihnuvší vícero dobře placených hráčů ještě před startem sezony.

Ačkoliv bych osobně rád viděl odchod Reddena z týmu, reálně si spíš myslím, že se vedení Jezdců rozhodne pro třetí variantu. Soupiska by pak na úvod sezony mohla vypadat následovně (u hráčů je v závorce uveden jejich zápočet do platového stropu v milionech):

Brankáři:
Henrik Lundqvist (6,875)
Martin Biron (0,875)

Obránci:
Wade Redden (6,5)
Michal Rozsíval (5)
Marc Staal (3,975)
Daniel Girardi (3,325)
Ryan McDonagh (1,3)
Michael Del Zotto (1,087)
Semjonov nebo Exelby podepsaní na konci kempu (cca 0,8)

Útočníci:
Marián Gáborík (7,5)
Chris Drury (7,05)
Alexandr Frolov (3)
Ryan Callahan (2,3)
Václav Prospal (2,1)
Brandon Dubinsky (1,85)
Mats Zuccarello-Aasen (1,7)
Derek Boogaard (1,625)
Erik Christensen (0,925)
Artěm Anisimov (0,822)
Brandon Prust (0,8)
Tim Kennedy (0,55)
Brian Boyle (0,525)

Dva brankáři, sedm obránců, třináct útočníků. Celkem 60 484 000 – tedy o 1 084 000 více, než je platový strop. Tuto sumu by buď ze začátku pokryly bonusy s tím, že další úspory se provedou v průběhu sezony (třeba odpisem části platů zraněných hráčů), případně by Jezdci mohli zredukovat soupisku na pouhých šest beků a dvanáct útočníků.

Jisté je, že na řešení nebudeme muset čekat příliš dlouho – nová sezona začíná už na začátku října.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 12:21:24