Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Top 5 Evropanů v dresu newyorských Jezdců

Top 5 Evropanů v dresu newyorských Jezdců

Národní hokejová liga se hraje na území USA a Kanady. V dobách dávno minulých se v dresech týmů NHL proháněli téměř výhradně severoameričtí borci, ale s postupem času začalo z Evropy přicházet stále více hokejistů. Vůbec prvním hráčem, který otestoval kluziště v NHL, a přitom se narodil a vyrůstal v Evropě, byl švédský útočník Ulf Sterner. Ten svou kariéru zahájil shodou okolností v dresu Jezdců z New Yorku, a ač se jeho průnik do nejkvalitnější ligy na světě nepovedl (Sterner odehrál pouze čtyři utkání a poté byl odeslán na farmu), byl to začátek nové éry.

Po něm se totiž další Evropané více či méně úspěšně snažili prosadit do jednotlivých klubů a zanedlouho v lize nastupovalo několik desítek hráčů z našeho kontinentu. Žádný z těchto hráčů se však nezařadil mezi opravdové tahouny svých celků, a tak by se s nadsázkou dalo říci, že Evropané byli víceméně „do počtu.“

Roky však ubíhaly a společně s tím se i hráči z druhého nejmenšího světadílu postupně zlepšovali a zvykali si na rozdílný severoamerický hokej. V dnešní době již nikomu nepřijde přítomnost „neamerických“ hráčů v NHL nijak zvláštní a v mnoha klubech staví svůj tým právě na Evropanech. Kde by například byla obávaná washingtonská ofenzíva bez Alexandrů Ovečkina a Sjomina (oba Rusko) nebo Nicklase Bäckströma (Švédsko)? I v týmu z Manhattanu působí několik hráčů pocházejících z Evropy a my se dnes podíváme na vroubek pěti nejlepším z nich.

5. Michal Rozsíval
31 let, 186 cm, 95 kg, ČESKO

Někdo možná by mohl namítnout, že by se v našem žebříčku měl místo Rozsívala objevit Artěm Anisimov. Ruskému mladíkovi sice nelze upřít potenciál ani povedenou první sezónu, avšak Michal Rozsíval je zkušený obránce a i přes jeho klesající výkonnost v posledních letech stále patří k nejvíce vytěžovaným hráčům týmu. Vlašimský rodák je také jediným obráncem modro-červeno-bílého celku, který v klubu působí již od výluky. Letošní mistr světa zažil své nejlepší roky právě po výluce, kdy mu svědčila spolupráce s Jaromírem Jágrem. Od odchodu démonického křídla do Ruska se však zkušený bek trápí a rok od roku klesá spolu s výkonností také jeho produktivita. V posledním hracím ročníku si připsal pouhých 23 bodů (3+20). Naději fanouškům newyorského celku snad může dávat jedině fakt, že se Rozsíval ke konci minulé sezóny herně zvedl a na ledě již nepůsobil tolik zmateným dojmem. Všichni v organizaci Rangers doufají, že Rozsíval bude ve zlepšených výkonech pokračovat i nadále, neboť má smlouvu ještě na další dvě sezóny.

4. Václav Prospal
35 let, 188 cm, 90 kg, ČESKO

Kdo by před začátkem minulé sezóny tipoval, že Václav Prospal podepíše jednoletou smlouvu v New Yorku a s 58 body (20+38) se stane druhým nejproduktivnějším hráčem týmu? Veteránovi, jenž se narodil a vyrůstal v Českých Budějovicích, náramně sedla spolupráce se slovenským spoluhráčem a kamarádem Mariánem Gáboríkem a společně s ním téměř celou sezónu táhl ofenzívu Jezdců. Dvojnásobný mistr světa (2000, 2005) našel po povedené sezóně s vedením klubu společnou řeč a prodloužil svou smlouvu o další rok. V nadcházející sezóně by si měl „Vinny“ vydělat jeden milion dolarů (plus dalších 1,1 milionu díky bonusům) a zopakovat podobná čísla jako v ročníku uplynulém. Dalším úkolem pětatřicetiletého hráče bude pokračovat v předávání zkušeností mladším hokejistům, kteří by měli tým táhnout v budoucnu.

3. Alexandr Frolov
28 let, 188 cm, 93 kg, RUSKO

Letní akvizice Blueshirts bude mít za úkol zajistit, aby všechen tlak obstarávání branek neležel pouze na Mariánu Gáboríkovi. To ovšem neznamená, že by měl moskevský rodák hrát pouze druhé housle. Dvacátý draftovaný hráč v roce 2000 (klubem Los Angles Kings) již dokázal, že má potenciál stát se hvězdou NHL, ale je tu jeden malý zádrhel. Svůj doposud nejlepší ročník zažil v sezóně 2006/07, kdy si na svůj účet připsal 71 bodů (35+36). V čem je tedy problém? Od zmíněného ročníku totiž Frolovova produktivita každoročně klesá (71, 67, 59, 51 bodů). Uplynulý hrací ročník si dokonce připsal pouze devatenáct branek, což bylo nejméně od jeho nováčkovské sezóny. Pokud se ruského bohatýra podaří na Manhattanu vzkřísit (očekává se od něho okolo 60 bodů), budou mít Jezdci k dispozici ničivou ofenzivní zbraň. Rangers relativně nemají co ztratit – s Frolovem totiž uzavřeli pouze jednoletý kontrakt na tři milióny dolarů.

2. Marián Gáborík
28 let, 185 cm, 90 kg, SLOVENSKO

Gáborík byl minulou sezónu v dresu Rangers jako Porsche mezi Škodovkami. K jeho 86 bodům (42+44) se nejvíce přiblížil Václav Prospal, který ale nasbíral o celých 28 bodů méně. Slovenský ostrostřelec překonal svůj osobní rekord v počtu bodů a nahrávek a zároveň dorovnal své maximum vstřelených branek ze sezóny 2007/08. Jezdci tak měli poprvé od odchodu Jaromíra Jágra skutečně špičkového útočníka schopného táhnout tým. Rychlonohému křídelníkovi se také povedla olympiáda. Na nejsledovanějším turnaji roku se stal se čtyřmi góly nejlepším střelcem Slovenska a i přes trable s rozříznutým kolenem výrazně pomohl své zemi v cestě za čtvrtým místem. Trojka draftu z roku 2000 má smlouvu ještě na pět let, a tak je důležité, aby zůstala zdravá. Bez Mariána Gáboríka by totiž byl útok Blueshirts poloviční.

1. Henrik Lundqvist
28 let, 185 cm, 85 kg, ŠVÉDSKO

Nejlepší Evropan v dresu Rangers nemá konkurenci ani mezi severoamerickými spoluhráči. Strážce branky „Král Henrik“ je nejdůležitější postavou týmu z Manhattanu a Jezdcům za sezónu vyhraje několik zápasů prakticky sám. Těžko uvěřit, že hráč, který byl zvolen nejlepším Rangerem celého desetiletí, byl vybrán na draftu v roce 2000 až jako 205. v pořadí. Švédský brankářský mág byl ve svých prvních třech sezónách nominován na Vezina trophy a čtyřikrát se mu povedlo dostat svůj tým do vyřazovacích bojů. Velkým zklamáním pro něho byl poslední zápas této sezóny, ve kterém po prohře s Philadelphií na nájezdy o postup do play-off společně se svým týmem přišel. Jeho doposud největším úspěchem je olympijské zlato z roku 2006 a již jednou zmíněná trojnásobná nominace na nejlepšího gólmana ligy. Každoročně drží svou procentuální úspěšnost okolo 92 % a je jasné, že pokud se tým kouče Johna Tortorelly dočká v blízké budoucnosti výraznějšího úspěchu, bude to především Lundqvistova zásluha. Rodák z Åre má na náročný úkol ještě celých pět let – po této době mu vyprší současná smlouva a pohledný Švéd, který je v současnosti největší ikonou klubu, se stane volným hráčem bez omezení.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 04:01:49