Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Že by konečně správná cesta?

Že by konečně správná cesta?

Je pár dní po 1. červenci a nastává prázdninový klid, i u manažerů klubů hrajících NHL. Výjimkou není ani Glen Sather, manažer Jezdců ze středu New Yorku. Rok co rok jsme se těšili nebo obávali, jaký šílený podpis tento geniální stařík předvede v daném roce. Ano, vzpomínky na podpisy jako Gomez, Drury, Redden, Rissmiller nebo další vyvolávají u většiny z nás emoce smutku nebo dokonce vzteku.

A co letos? Nic.

Žádný další Redden či Drury a ani typově jiný přeplacený veterán do týmu nedorazil. Hodně z nás si po prvních červencových dnech oddechlo, ale ještě je pořád čas. Ve hře jsou ještě stále dva ruští útočníci Frolov a Kovalčuk. Oba požadují milionové kontrakty na dlouhou dobu (jak jinak u Rusů). Já ale již věřím, že se nám podobné šílenství vyhne. Peníze by i byly (poslat Reddena na farmu znamená uvolnit 6,5 milionu), ale zdá se, že se vedení týmu konečně začalo ubírat správným směrem.

Povedlo se nečekané. To tu již nebylo dobrých 10 let, udržet v podstatě stejný kádr ve dvou sezónách po sobě. Předpokládejme nové smlouvy pro obránce Staala a Girardiho a v týmu došlo pouze ke dvěma změnám. Na postu druhého brankáře, kde loni tragického Valiquetta nahradil zkušený Biron v podstatě i za stejné peníze. Druhou je výměna na postu šerifa týmu, kde loni velmi úspěšného Shelleyho nahradil o dost mladší Boogaard.

Boogardova smlouva sice připomíná roky minulé (Brashear), ale na obranu Sathera lze říci, že podepsal asi nejlepšího bitkaře NHL, kterému je 28 let, čili je v nejlepších letech, a neměla by se tak opakovat situace z loňska s již zmiňovaným Brashearem. Udržet Shelleyho by bylo jistě lepší, ale v jeho věku 34 let by bylo šílenstvím podepsat ho na tři sezóny. Obzvláště po zkušenostech s panem „B“. Boogaardovy čtyři sezóny v délce smlouvy jsou přeci jen příznivější, vždyť mu smlouva skončí ve 32 letech.

Že stál hodně peněz, ještě víc než pan „B“ loni. Ano, stál. Musím však konstatovat fakt, že v divizi s rivaly z Long Islandu a „Satany“ z dalšího předměstí New Yorku tým prostě těžkou váhu potřebuje. Navíc hráči Letců či Tučňáků také nepředstavují žádné andílky. Boogaard by měl tohle zvládnout a za pomoci dalších (Prust, Byers, Weise apod.) by se měl postarat o to, abychom již nikdy nemuseli po zápase s Philou konstatovat, že jsme se báli vyhrát, aby to nebolelo, jako tomu bylo v minulých letech několikrát.

Podívejme se tedy, co se dá očekávat v sestavě. První řada bude stát na vyzkoušené dvojici Prospal-Gáborík, centra jim může hrát Christensen či Dubinsky jako loni. V kempu může překvapit nově podepsaný mladík Stepan a mezi těmito zkušenými borci se začít učit na prvního centra týmu.

Druhé řadě bude šéfovat Anisimov, jenž na konci uplynulé sezóny ukázal, že v něm potenciál opravdu je. Levé křídlo může obsadit Dubinsky nebo další talentovaný mladík Gračev. Vpravo už tolik možností není a celkem se očekává, že tento post vybojuje v kempu norský trpaslík Zuccarello-Aasen. Alternativou může být Callahan, či na křídlo přehozený Drury.

Asi nebude překvapením, že pokud se nestane nic zajímavého, třetí řada bude hrát v delší dobu vyzkoušeném složení Avery-Drury-Callahan. Šanci prosadit se zde má důrazné pravé křídlo Weise anebo tvrdý křídelník Prust.

Čtvrtá bude mí s největší pravděpodobností v centru Boyla jako loni a na křídlech pak Prusta a Boogarda; šanci by mohl dostat také Byers.

Obrana může hrát v naprosto stejném složení jako loni, ale očekává se, že Redden v týmu nebude a bude trávit svůj volný čas ve farmářském zařízení v Hartfordu. Volné místo by mohl zaujmout někdo z mladíků. Největší šance se všeobecně dávají čerstvě podepsanému McDonaghovi. Za ním stojí v řadě další hráči jako Niemi, Sauer nebo Valentěnko.

Do týmu by mohl přijít ještě zkušený defenzivní obránce s tvrdou hrou na post, který by nemusel hrát každý zápas, ale mohl by umožnit odpočinek pro mladé hráče, již mívají problém odehrát hned po přechodu z mládeže mezi dospělé celou sezónu. Příkladem může být loňské účinkování Del Zotta nebo Girloye. Dále by mohl pomoci v zápasech, kde je třeba fyzické síly a tvrdosti, třeba proti Philadelphii a dalším mužstvům.

Dá se tedy očekávat zapojení jednoho nováčka v obraně a jednoho až dvou v útoku. A jak by mohla sestava vypadat?

Prospal-Chtistensen-Gáborík
Dubinsky-Anisimov-Zuccarello Aasen
Avery-Drury-Callahan
Prust-Boyle-Boogaard (Weise)
Staal-Del Zotto
Rozsíval-McDonagh
Girloy / tvrdý bek-Girardi

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 09:49:09