Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Draft se blíží. Co může nabídnout z pohledu Rangers?

Draft se blíží. Co může nabídnout z pohledu Rangers?

Rangers mají v současném kádru pouze jediného hráče, který byl klubem draftován před rokem 2004, a tím je Henrik Lundqvist. Právě v této době uvedl generální manažer Jezdců Glen Sather do provozu svůj záměr přebudovat tým a po letech práce se mu podařilo vytvořit jádro mladých hráčů, kteří jsou srdcem každého týmu NHL. Tři výběry Blueshirts v roce 2004 (Lauri Korpikoski, Brandon Dubinsky a Ryan Callahan), jedna volba v draftu 2005 (Marc Staal) a nedraftovaný volný hráč, se kterým Rangers podepsali smlouvu (Dan Girardi) jsou stavebními kameny mužstva z Manhattanu. Dalšími hráči, jež může čekat zářivá budoucnost, jsou Michael Sauer (draftovaný v roce 2005), Artem Anisimov a Bobby Sanguinetti (draftovaní v roce 2006) a Jevgenij Gračev, jehož si klub vybral v roce 2008.

Koho tým potřebuje?

Ze všeho nejvíce Jezdci postrádají schopné kanonýry a centra první formace. Ačkoliv většina fanoušků doufala, že Scott Gomez a Chris Drury, kteří na Manhattan přišli v roce 2007, pomohou vyřešit problém s elitním středním útočníkem, opak se stal skutečností. Ani jeden ze štědře placených centrů nedokázal za dvě sezóny naplnit očekávání. Brandon Dubinsky udělal od svého vstupu do nejslavnější hokejové ligy světa značný pokrok, v ročníku 2007-08 dokonce stál po boku Jaromíra Jágra ve středu prvního útoku, avšak se svým potenciálem spadá spíše do druhé či třetí útočné formace. Přestože Artem Anisimov má být součástí hlavního týmu už v následující sezóně, rozhodně se nečeká, že by ihned mohl vést první útočnou řadu.

Rangers dále potřebují křídlo, které dokáže pravidelně střílet góly. V tomto ročníku neměli jediného hráče, který by dokázal sbírat v průměru alespoň bod na zápas. Ve skutečnosti získal nejvíce kanadských bodů Nik Antropov, jenž do týmu přišel v průběhu sezóny, a to 59. Hráči newyorského celku byli ve sbírání bodů mezi nejhoršími a jediným mužstvem, jehož nejproduktivnější hráč dosáhl ještě nižšího čísla než Antropov, byli New York Islanders. Aby Blueshirts napravili tento problém, musí získat nejméně jednoho schopného kanonýra na křídle. Ačkoliv na Manhattanu doufají, že tuto pozici v budoucnu zaujme Jevgenij Gračev, jehož klub draftoval roku 2008, další alternativou zůstává trh s volnými hráči.

I když měli Rangers v uplynulém ročníku jedny z nejlepších defenzivních čísel v celé soutěži, nepochybně jim chybí bek, jenž by dokázal organizovat přesilovky. Dva zadáci, které tým draftoval v minulých letech, Bobby Sanguinetti a Michael Del Zotto, rozhodně mají potenciál k tomu, aby se této role zhostili, ovšem ani jeden z nich se ještě do týmu neprosadil.

Silné stránky mužstva

Obraná je jednou z nejsilnějších stránek organizace. Del Zotto, Sanguinetti, Sauer, Potter a Kundrátek sice stále nejsou na NHL plně připraveni, ovšem díky nim se fanoušci newyorského celku nemusí v příštích letech o zadní řady obávat. Zapomínat bychom neměli ani na Matta Gilroye a Ilkku Heikkenena, kteří v nedávné době podepsali s Rangers smlouvu. Už stálými oporami obrany jsou Marc Staal a Daniel Girardi.

Jezdci dále mají široké spektrum hráčů, kteří jsou ideální pro třetí a čtvrtou formaci.

Slabé stránky mužstva

Jedna ze slabých stránek klubu je už výše zmíněný post křídla, kde Blueshirts postrádají vysoké a šikovné hráče. Tuto mezeru by v následujících letech mohli částečně vyplnit Jevgenij Gračev a Dane Byers.

Přestože tým Glena Sathera má velké množství nadějí v zadních řadách, je stále málo těch, kteří už jsou na nejprestižnější ligu světa připraveni. Tento nedostatek bude pravděpodobně vyřešen podpisem minimálně jednoho zkušenějšího zadáka.

Rangers mají jen dva brankářské prospekty, ovšem protože tento ročník draftu nepatří mezi silné, co se kvality gólmanů týče, není jisté, zda se newyorský klub odhodlá k výběru brankáře. Matt Zaba a Miika Wiikman by mohli v budoucnu krýt záda jasné jedničce Henriku Lundqvistovi.

Strategie na draftu

V posledních třech letech měl výběry Jezdců v draftu na starosti personální ředitel Gordie Clark. V prvním kole těchto draftů Rangers vždy vybírali hráče, kteří sice disponovali nespornými kvalitami, avšak ostatní týmy odradily jejich stinné stránky. Například při draftu Alexeje Čerepanova z roku 2007 hrál roli jeho ruský původ. Ostatní kluby se obávali, že mu nebude umožněno odletět za oceán, což se také vyplnilo, avšak důvodem byla hokejistova tragická smrt a nikoli neochota ruského klubu hráče uvolnit. V tomto ročníku draftu se s největší pravděpodobností nestane, že by některý z nejperspektivnějších prospektů výrazně klesl v celkovém pořadí. Pravděpodobnější je tedy scénář, že Jezdci draftují hráče, o kterém si budou myslet, že je nedoceněný.

Výsledek draftu podle Hockey’s Future: Kyle Palmieri, centr/pravé křídlo

Palmieri má ofenzivní talent a může se pyšnit vynikající pracovní morálkou, charakterem i odvahou. Nevysoký útočník pochází z New Jersey, avšak jeho vysněným klubem jsou New York Rangers. Stanou se právě oni jeho novým zaměstnavatelem?

Zdroj: Leslie Treff - hockeysfuture.com
Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 00:30:35