Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pittsburgh Penguins vs. New York Rangers

Pittsburgh Penguins vs. New York Rangers

New York Rangers ve 2. kole Stanley Cupu narazí na Pittsburgh Penguins. Střetnou se tedy dva týmy, které zvládli 1. kolo nejrychleji ze všech. Jezdci si s New Jersey Devils poradili v 5 zápasech, Tučňáci přejeli ottawské Senators dokonce ve 4 utkáních. Svěřenci kouče Renneyho tak po defenzivně laděném týmu okusí i nástrahy ofenzivního mužstva. Pikantní bude série hlavně pro českou osmašedesátku, kapitána Rangers, Jaromíra Jágra. Ten v barvách Penguins působil 11 sezón a místní fanoušci mu nikdy neodpustili odchod do Washingtonu. „Pokaždé když se dotknu puku, tak hučí. Pro nás to není lehké tam hrát,“ připustil Jágr k atmosféře v Mellon Aréně, domácím stánku Tučňáků.
Výkony a statistiky

Penguins srovnali účty se Senators, kteří je vyřadili v předešlém play-off. Hráči pod vedením trenéra Michela Therriena uštědřili svému soupeři nevídaný výprask v podobě výhry 4:0 na zápasy a celkového skóre 16:5. Právě tyto hodnoty řadí Pens mezi letošními účastníky Stanley Cupu na 1. místo jak v počtu vstřelených branek na zápas, tak počtu obdržených branek na zápas. Úspěšnost přesilových her 26,1 procenta je v play-off třetí nejlepší a úspěšnost ubráněných 92,3 procenta je vůbec nejlepší ze všech.

Rangers jsou další tým z Atlantické divize, který postoupil do 2. kola. Bitva s Ďábly o řeku Hudson byla celkem jasnou záležitostí. Výsledek 4:1 na zápasy hovoří za vše. Jezdci se v počtu vstřelených branek na zápas řadí s číslem 3,8 na 2.místo, hned za Penguins. Průměr inkasovaných gólů je už o něco horší. Číslo 2,4 je ve vyřazovacích bojích až 6.nejlepší výsledek. Rangers dokázali z početních výhod využít 23,5 procenta, což je v tomto směru řadí na 4.místo v play-off. Úspěšnost oslabení 79,2 procenta není příliš dobrý výsledek a tým z Manhattanu řadí až na 9.místo ze šestnácti účastníků letošního play-off.

Vzájemné zápasy

Základní část nabídla celkem 8 vzájemných střetnutí. Pětkrát se z výhry radovali Jezdci, z toho dvakrát v prodloužení a třikrát odjížděli z ledu jako vítězové Tučňáci, pokaždé v základní hrací době. Celkové skóre je 21:16 ve prospěch Blueshirts. V těchto zápasech hrálo důležitou roli domácí prostředí. Rangers dokázali v Mellon Aréně uspět ze čtyř pokusů jen jedinkrát, navíc v prodloužení, což potvrzuje slova Jaromíra Jágra z úvodu článku. Zatímco Jezdci si dokázali z Pittsburghu odvést alespoň jedno vítězství, Madison Square Garden zůstává pro Tučňáky nedobytnou tvrzí.

Útok

O útočnou sílu Pens se stará především následující pětice hráčů – Crosby, Malkin, Hossa, Sýkora, Malone, ta v 1.kole dohromady nastřílela 10 gólů, což jsou bezmála dvě třetiny veškeré produktivity týmu. Nejproduktivnějším Tučňákem je zatím Sidney Crosby, který ve 4 zápasech nastřádal 8 bodů za 2 góly a 6 asistencí. Nejlepším střelcem je zase Petr Sýkora se svými 3 trefami. Významným příspěvkem do ofenzívy je i zkušený veterán Gary Roberts, jehož brankový účet činí 2 góly ve 2 utkáních. Roberts poslední 2 zápasy série vynechal, ale pro 2.kolo už by měl být k dispozici. Můžeme říct, že Pittsburgh Penguins mají především 2 nebezpečné útoky.

Útočná síla je v manhattanském klubu o něco lépe rozvrstvena. Tom Renney má k dispozici 3 útoky, které mohou dát soupeři gól. Přesto se ale najde hráč, který v 1.kole čněl nad ostatními. Byl to Jaromír Jágr, který má z 5 zápasů 8 bodů za 2 góly a 6 nahrávek, tedy stejný účet jako kapitán na straně soupeře, Sidney Crosby. Dalšími útočnými hvězdami Rangers jsou Gomez, Drury, Shanahan a Straka. Největším překvapením play-off na straně Jezdců je nováček Brandon Dubinsky, který si na své konto připsal 6 bodů (3+3). Jakýmsi x-faktorem týmu je Sean Avery, který kromě provokací zvládá i střílet góly. Pro následující zápasy by měl být k dispozici ostrý chlapík, Colton Orr.

Obrana

Tvorba hry stojí v zadních řadách Tučňáků především na ruském obránci, Sergeji Gončarovi. Ten si v sérii se Senátory připsal na konto 2 body za gól a asistenci. Podporu útoku má na starosti také Ryan Whitney. O masírování soupeřů se zase starají Brooks Orpik a Hal Gill.

Rangers se mohou spolehnout na obranný pár Fjodor Tjutin – Daniel Girardi, přičemž oba hrají dostatečně tvrdě a především Girardi přispívá i do ofenzívy. Další, kdo se stará o podporu útoku je český bek, Michal Rozsíval. Dalším významných článkem defenzívy Jezdců je nováček Marc Staal. Pro něj bude souboj s Penguins zajímavý tím, že za soupeře nastupuje jeden z jeho čtyř bratrů, Jordan.

Brankáři

Marc-Andre Fleury dostal důvěru trenéra do vyřazovacích bojů a jako strážce své svatyně si zatím vede výborně. Fleuryho průměr obdržených branek na zápas činí 1,26 a úspěšnost zákroků 95,54 procenta. Zdá se, že kanadský gólman ideálně načasoval formu pro vyřazovací boje. Ovšem je tu i jedno ale. Jednička Tučňáků nemá z play-off NHL prakticky žádné zkušenosti.

Henrik Lundqvist má statistiky o něco horší. Posuďte sami. Průměr obdržených branek na zápas – 2,35, úspěšnost zákroků – 91,67 procenta. Švédský mág je ovšem považován za lepšího gólmana, než jeho protějšek. Důkazem tohoto tvrzení je třetí nominace na prestižní Vezina Trophy v prvních třech sezónách National Hockey League. Pro Lundqvista hovoří i fakt, že v play-off toho odchytal více, než Fleury.

Citace na závěr

„Není to zrovna dvakrát příjemné, ale bude to pro mě motivace. Rozhodně z toho nebudu brečet.“, Jaromír Jágr o bučení fanoušků v Mallon Aréně.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 15:45:30