Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Soupiska je uzavřena

Soupiska je uzavřena

Přípravné období skončilo. Tým ho po nepřesvědčivých utkáních s Philadelfií a Detroitem zakončil s lehce kladnou bilancí tří výher, dvou proher a jedné porážky v prodloužení. V posledních dvou utkáních nejprve Rangers smetli oslabené rivaly z Long Islandu a pak oplatili prohru Letcům, když se o branky postarali mladíci bojující o místa v sestavě – Dawes, Dubinsky a Staal. Tato dvě utkání se velice povedla řadě Dawes-Gomez-Shanahan (Dawes 1+3), což ve spojení s malou produktivitou dua Gomez-Jágr v minulých utkáních, velice dobře hrajícím mladým centrem Dubinskym a jistotou oplývajícím obráncem Staalem znamenalo značné komplikace při uzavírání soupisky. Černého Petra nakonec vyfasoval Nigel Dawes. V 23 členné soupisce zůstalo 13 útočníků, 8 obránců a 2 brankáři.
Situace na brankářském postu není složitá. Švédský mág a miláček publika Henrik Lundqvist má pozici týmové jedničky jasnou a neotřesitelnou. Dvojku mu bude z několika důvodů dělat Stephen Valiquette, který je momentálně zraněn, nicméně do úvodního utkání by měl být v pořádku. Talentovaný Al Montoya vloni na farmě podával nevyrovnané výkony. V letošním kempu potvrdil své nadání, ale pochybnosti ohledně vyrovnanosti zůstávají. Vezmeme-li v potaz, že pro Alvara bude lepší pravidelně chytat v AHL než vysedávat na lavičce v NHL, je logické, že brankářská naděje začne sezonu v záložním celku. Nelze zapomínat i na skutečnost, že Montoyův plat zahrnuje vysoký bonus ve smlouvě, který by Jezdci těžko stlačili pod platový strop.

V obraně jsou jisté první dva osvědčené páry z minulé sezony. Dvojice Malík - Rozsíval odehrála poslední dvě sezony spolu a v celkovém pohledu úspěšně. Malíka sice kritizuje spousta fanoušků nejen u nás, ale i za „velkou louží“, jenže Sather i Reeney mu dost věří, takže se jeho výměny na 99% nedočkáme. Druhá dvojice Tjutin – Girardi je velice dobrá v defenzivě. Tjutin vyniká ve hře u mantinelů a Girardi zase svou jednoduchou hrou bez chyb. Jediná výtka tomuto páru tak spočívá v malém ofenzivním příspěvku pro tým, ale čeká se, že Tjutin se v tomto ohledu po boku defenzivního parťáka výrazně zlepší. Do třetího páru je jistý Paul Mara. Zkušený hromotluk s dobrou střelou sice nenaplnil pověst skvělého obránce, ale pořád jsou jeho výkony nadprůměrné. Zkušený Jason Strudwick bude plnit úlohu sedmého obránce schopného kdykoliv zaskočit, a to i v útoku na křídle. Jeho působení u týmu si přál i kapitán Jágr, což vypovídá o jeho oblíbenosti v týmu. O poslední místo v základní sestavě se perou dva typově naprosto odlišní obránci. Ryze ofenzivní rakouský zadák Thomas Pöck, který má však značné mezery v defenzivě, a největší talent jezdců defenzivně laděný Marc Staal, bratr úspěšných Jordana a Erica. Zatímco Staal si svými výkony dost jasně řekl o místo v základní sestavě, Pöck v přípravě příliš nezazářil. Místo na soupisce mu zachránil pouze fakt, že by před cestou do Hartfordu musel projít přes waiver list.

V útoku je situace hodně nejasná. Zamýšlený tah trenéra spojit dvojici Gomez – Jágr ztroskotal na jejich malé produktivitě. Bývalý hráč Devils pak předvedl dva velmi dobré zápasy, když měl na křídlech Dawese s Shanahanem. Dawes, jak již bylo řečeno výše, byl nakonec odeslán do Harfordu, kde bude jako první náhradník čekat na svou šanci. Nicméně spolupráce se Shanahanem funguje a otázkou je pouze levé křídlo. Sean Avery, hrdina minulé sezony, toho moc nepředvedl a to hlavně kvůli zraněním. Petr Průcha měl skvělý úvod kempu, v přípravě však nastupoval s různými spoluhráči, a tak lze jeho výkony jen těžko hodnotit.

V centru první řady to tak měl zkusit s Jágrem druhý nově příchozí centr Chris Drury. Jenže v předposledním utkání nemohl hrát Jágr kvůli zranění a v tom posledním pak Drury vyfasoval velmi brzy trest do konce utkání. Nutno dodat, že to bylo za bitku kvůli útoku na Jágra. Sám Jágr pak po druhém přípravném utkání vyslovil přání mít u sebe v řadě někoho více defenzivního, což skrytě ukazuje na jeho krajana a partáka z loňska Martina Straku.

Do třetího útoku zůstal nadějný mladík Callahan. Dalším adeptem je centr Brandon Dubinsky. Ten ukázal v přípravě, že umí být nejen platný na obou stranách kluziště, ale také odvahu při několika absolvovaných bitkách, a to i s takovým hromotlukem, jako je Andy Sutton. Jeden zápas s nimi odehrál zkušený Straka a výkon to byl velice povedený, ale jeho cesta povede zřejmě do první řady. Dalším hráčem, který v týmu zůstal, je Slovák Marcel Hossa. Ten má šanci hrát v první řadě vedle Jágra jako v lonské sezoně. Pokud by se tam však neprosadil, asi by ho čekala čtvrtá řada s občasným pobytem na tribuně.

Centrem čtvrté řady bude bezpochyby Blair Betts, defenzivní specialista se solidním vhazováním a hrou v oslabení. Na jednom křídle bude mít bijce Coltona Orra, který dodává týmu klid a pocit bezpečí, na druhém pak energického Ryana Hollwega nebo Marcela Hossu.

Po letošní přípravě lze konstatovat, že nadějných mladíků, kteří musí čekat na svou šanci v první týmu, je dost. Ať již zmiňovaní brankář Montoya, sniper Dawes nebo další. Mezi ně patří defenzivní obránce Michael Sauer, jehož bratr je členem obrany Lavin z Colorada, a silový útočník Dane Byers, který měl loni výborné statistiky v Hartfordu, kde hrál polovinu utkání s dvojicí Callahan – Dubinsky. Poslední, o kom je třeba se zmínit, je ruský „power forward“ Artem Anisimov. Svou postavou je velmi podobný hvězdnému krajanovi Jevgeniji Malkinovi. A jelikož se šikovností také není na štíru, mohl by mít v budoucnu velkou šanci se prosadit. Jeho velkou nevýhodu je však jeho post – centr. Tam jsou totiž všechna místa obsazena na celkem dlouhou dobu. Vedení mu však hodlá najít místo na levém křídle, podobně jako to udělal Pitsburgh s již zmiňovaným Malkinem.

Autoři: mess & DaTeL

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 02:38:53