Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Jsme blízko. Jen musíme udělat ten poslední krok, říká Lundqvist. Týmu maximálně věří

Jsme blízko. Jen musíme udělat ten poslední krok, říká Lundqvist. Týmu maximálně věří

Neděle, to byl pro Henrika Lundqvista pěkně rušný den. Hvězdný brankář, jenž se do New York City vrátil v průběhu minulého týdne, pořádal na kluzišti v newyorské čtvrti Chelsea jednodenní kemp pro malé hokejisty. Rozdával rady a nadšeným dětem připravil nezapomenutelný zážitek. Jemu už hokejový život nadělil nezapomenutelných chvil opravdu hodně. Tu nejvytouženější ale ještě ne. Stále mu uniká Stanley Cup. Třiatřicetiletý gólman je přesvědčený, že Rangers jsou hodně blízko, a to i přes letní změny v kádru.
Henrik Lundqvist má za sebou sezonu, na jejímž konci sice znovu nemohl slavit zisk slavného stříbrného křapáče, ale při které přeci jen něco velkého získal. Zpět své zdraví. V únoru ho vyřadilo ze hry zranění krku. To, co se nejdříve mohlo zdát jen jako nešťastný zásah pukem, z něhož se rychle oklepe, se ukázalo být pořádným nebezpečím. Lundqvist utkání dochytal a nastoupil i v tom dalším, jenže problémy neustávaly a on musel za lékaři s informací, že mu není dobře, že se mu točí hlava.

Verdikt byl nemilordný: poškozené cévy. Kdyby se znovu postavil do branky, hrozila mu mozková příhoda. V ohrožení nebyla jen jeho kariéra, ale dokonce i jeho život. Do hokeje zamilovaný gólman přiznává, že bylo frustrující být sedm týdnů bez tréninku. Diagnóza ho ale také donutila přemýšlet „nad většími věcmi, než je hokej“. Především o jeho rodině, manželce a dvou malých dcerkách. Druhá dcera Juli byla navíc v té době teprve na cestě.

„Ale bylo také dobré pocítit, jak moc pro vás hokej znamená,“ řekl Lundqvist reportérovi NY Daily News během přestávky na včerejším kempu. „Někdy to berete za samozřejmost a pak, když to nemáte, nechybí vám jen zápasy, ale všechno okolo – cestování, život s týmem, lidé, které potkáváte. Je tu tolik věcí, kterých si ceníte, ale nepřemýšlíte o nich, dokud se něco takového nestane.“

Třiatřicetiletý Lundqvist je díky smlouvě, která mu zaručuje příjem ve výši 8,5 milionu dolarů ročně a vyprší až v roce 2021, zajištěný. Je nejvýraznější tváří Rangers a jednou z nejznámějších hokejových osobností vůbec. Ale jeho odhodlání vyniknout ve sportu, který zbožňuje, je před novou sezonou silné jako vždy. „Když se podívám zpátky na poslední čtyři roky, měli jsme spoustu skvělých momentů, zejména v play off. Poučujete se z toho a vážíte si toho, ale hlavním cílem je samozřejmě udělat ten poslední krok,“ nechal se slyšet.

„Jsme blízko,“ podotkl hokejista, jenž v průběhu léta ve Švédsku pořádal už svůj jedenáctý kemp. Ten včerejší konaný v NYC byl čtvrtý. „Jsme opravdu blízko. Jen musíme udělat ten poslední krok.“ Poslední krok se Jezdcům zatím nedaří. V posledních čtyřech sezonách došli třikrát do finále konference, jednou do finále ligy.

Do nového ročníku vstoupí Rangers s několika změnami. Do křesla generálního manažera se usadil Jeff Gorton, Martin St. Louis odešel do hokejového důchodu, Carl Hagelin byl kvůli platovému stropu vyměněný do Anaheimu a náhradní gólman Cam Talbot zamířil do Edmontonu. Místo něj přišel Antti Raanta. Novými tvářemi budou také útočníci Jarret Stoll, Emerson Etem a Viktor Stalberg. V obraně bude znovu nastupovat Raphael Diaz.

Na papíře to nevypadá, že by se tým zlepšil, ale Lundqvist chová vůči kádru stále ohromnou důvěru a věří v další útok na vrchol. „Rozhodně stojím za tím, že máme stejně silný tým jako v předchozí sezoně, ale je samozřejmě na nás, abychom to dokázali,“ řekl. Ke změnám dochází vždy z různých důvodů, ale líbí se mi skutečnost, že jádro týmu je stále tady. Je to parta, která spolu hraje už mnoho let. Zažili jsme vzestupy a pády. Víme, co od sebe očekávat. Myslím, že tohle nám opět pomůže.“

Uplynulé léto hodnotí Lundqvist hodně pozitivně. Odjel do rodného Švédska uvolnit se a alespoň na chvíli trochu vypustit hokej z hlavy. Teď už je ale natěšený na nový ročník, povzbuzený úspěchy z uplynulých let. „Pocit, který mám při návratu, je už několik let stejný: Jste nadšený z toho, že jste zpět a chcete se připravit na tréninkový kemp a skvělou sezonu. To se příliš nemění. Jedete domů, zkusíte se trochu od všeho vzdálit a pak se vrátíte motivovaný, abyste se pokusil být lepší,“ pokračoval.

Pokud jde o nové hráče, obzvláště dobře zná Lundqvist Viktora Stalberga. „Asi sedm nebo osm let spolu vždy v létě bruslíme. Toto léto jsme často byli na ledě jen my dva. V létě v Göteborug příliš kluků není. Erik Karlsson hodně cestoval, takže tam moc nebyl. Já a Viktor jsme toho spolu hodně nabruslili i odmakali mimo led, zvláště tedy letos. On je fakt nadšený z toho, že je tady, a já jsem rád, že je tu. Ze Švédska ho dobře znám. Dobrý hráč, dobrý kluk.“

Stalberg, zkušený útočník, vyhrál v roce 2013 Stanley Cup s Chicagem. Pak se přestěhoval do Nashvillu. Tam ale nenaplnil očekávání, a to i kvůli zdravotním problémům. Na Manhattanu, kde mu nyní dali šanci, věří, že se mu podaří ideálně spojit jeho bruslařské i střelecké schopnosti. „Je to výborný bruslař. Doufám, že tu bude mít dobrou sezonu a bude se cítit dobře. Přijít do New York je jiné. Ale on hrál v Chicagu, to je také velké město a velký tým. Ví tedy, co může očekávat,“ doplnil Henrik Lundqvist.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 4. 2024 00:02:51