Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Horká škatulata mohou začít. Co se ví nebo o čem se spekuluje?

Horká škatulata mohou začít. Co se ví nebo o čem se spekuluje?

Spekulace ohledně výměny Ricka Nashe už máme po vypadnutí Rangers za sebou a tak, když už skončilo celé playoff, je na čase se podívat na případné další kroky, které může mít vedení Rangers za lubem.
Dokud nedojde k podpisu, výměně nebo oficiálnímu prohlášení, budou to vždy jen spekulace. Jenže některé takové zprávy pronikají z (většinou) dobře informovaných zdrojů. Larry Brooks z the New York Post píše, že Rangers téměř jistě nepodepíší veterána Martina St. Louise a zároveň Brooks dodává, že nebude jedinou změnou v sestavě Blueshirts pro příští sezónu. A světe div se, tím druhým jménem je záložní gólman Cam Talbot.

Malý velký muž

To, že Rangers velice pravděpodobně nepodepíší St. Louise, nebude žádné velké překvapení. Přes jeho 21 gólů a 52 bodů v základní části v odehraných 74 zápasech, bylo to jeho minimum od sezóny 2002/03. A to včetně zkrácené sezóny 2012/13, kde v odehraných 48 zápasech zaznamenal 17 gólů a celkem 60 bodů.

Již pozítří (18. června) oslaví své 40. narozeniny a to je věk, kdy člověk přemýšlí, jak dlouho ještě může oblékat dres týmu NHL. St. Louis již vyhrál Stanley Cup, získal Hartovu trofej, Lester B. Pearson a několik Lady Bing cen. Vyhrál také olympijské hry. Není toho moc, co by jakoby profesionál v hokeji nedokázal. Snad jen vyhrát mistrovství světa. Nakonec 52 bodů nemusí vypadat tak málo a určitě se najde tým, který by rád St. Louise přidal do své soupisky.

St. Louisovi končí čtyřletá smlouva, která mu v průměru vynášela $5.625 milionu za sezónu, ale jistě rád sleví ze svých požadavků, pokud bude moct dále brouzdat kluziště NHL. Několik hráčů, včetně Ribeira nebo Martyho bývalého spoluhráče Brada Richardse, tento krok učinilo a ukázalo, že stále mají co nabídnout a oba určitě dostanou smlouvu i na další rok.

Muž v masce, který dovedl Rangers k Prezidentské trofeji

Co se Talbota týče, 27 letý gólman stále má (levný) roční kontrakt, který ho tak může činit cenným a tím pádem vhodným pro Rangers k výměně.

V poslední sezóně 14/15, poté, co se zranila jednička Lundqvist, musel Talbot do branky a během února a března odchytal valnou většinu zápasů. Ve 24 utkáních 16 krát zvítězil a byl vyhlášen jedním z nejlepších mladých gólmanů. Vzhledem k Lundqvistově smlouvě do roku 2021 s průměrnou mzdou $8.5 milionu, je tak pro Talbota maximálně $1.45 milionu, respektive obecně na druhého gólmana.

Podle Brookse je okolo současné dvojky Rangers „významný zájem“ ohledně výměny a uvádí týmy jako Buffalo, Edmonton a San Jose, které bude spoléhat na jedničku Stalocka v nadcházející sezóně.

S Nashem nebo bez?

Ještě zpět k Ricku Nashovi. Spekulace ohledně jeho výměny je založena spíše matematicky na jeho výši platu a zbývajícím třem letům jeho smlouvy. Navíc má ve smlouvě klauzuli o nevýměně, která se ovšem 1. července mění na částečnou. Očekávané znovu podepsání Stepana a Haglina může Rangers přijít na více jak 9 milionů dolarů, na Fasta a Millera by pak pod stropem moc peněz nezbývalo. Pomoci může právě výměna St. Louise a Shepparda. A když ne Nash, tak by se kandidátem mohl stát Dan Boyle s platem $4.5 milionu a jedním rokem smlouvy. Nicméně i on má ve smlouvě klauzuli o nevýměně.

Když ne Nash, Yandle?

A tak když se informace o výměně Nashe ukázali spíše jako nereálné, vzal si Brooks na paškál letošní posilu obranných řad Keitha Yandlea. Byl součástí výměny za volbu v prvním kole draftu 2016 a top prospekta Anthony Duclaira. A úplně nenaplnil to, proč ho Sather na Broadway přivedl. Podle Brookse je čas na jeho výměnu nyní. A to i proto, že příští léto se stane nechráněným volným hráčem, a proto, kolik investovali Rangers do obranné dvojice McDonagh a Staal. Mohl by tak balíček Yandle a Talbot přivést do New Yorku top útočníka, který se prosadí bodově a střelecky především v playoff?

Česká stopa v týmu se opět odkládá

Další spekulace, které se objevily, a pak vyšuměly nebo byly vyvráceny podpisem, zahrnují například českého obránce Vojtěcha Mozíka (22), který však podepsal nováčkovskou smlouvu za řekou Hudson v New Jersey.

Fin by mohl do týmu přinést svěží vítr

Finský mladý útočník Ahti Oksanen (22) by se měl ukázat v tréninkovém kempu prospektů Rangers v červenci. Jedná se o další produkt Bostonské univerzity, který v poslední sezóně hrál s průměrem těsně pod bod na zápas a v jeho třech sezónách na univerzitě se každým rokem zlepšoval. Dokáže hrát levé křídlo nebo obranu. Jeho rychlost a tělesné proporce jsou to, čím tento nedraftovaný volný hráč zaujal Rangers. Takováto dvojice předpokladů dokáže z hráče udělat velmi ceněný artikl jakékoliv sestavy.

Organizace nejsou jen hráči, ale také muži v pozadí

Je potřeba také zmínit nehráče organizace, kterých se změny nějak dotýkají. Kouč gólmanů Benoit Allaire odmítl nabídku Arizony.

A poslední jméno tohoto výčtu bude sám Glen Sather. Již několik dní po konci sezóny sám prohlásil, že zatím není rozhodnut, zda setrvá v pozici Generálního Manažera. Jeho místo může, a je na to připraven, převzít Jeff Gorton. Pod Satherem ve fuknci jeho asistena pracuje 4 poslední roky. Již předtím rok pracoval jako skaut a tři roky jako zástupce ředitele pro hráčské záležitosti. Osm let u Rangers. Předtím v organizaci Bruins v několika pozicích, například také jako asistent GM. U Rangers je zodpovědný za denní běh klubu, jeho rozhled v klubu je skoro nekonečný. Dalo by se říci, že zná organizaci skrz na skrz. Vše od vyjednávání o hráčských smlouvách až po skauting jej předurčuje jako kvalifikovaného nástupce muže s doutníkem. Navíc, u mnohých předchozích transakcí nesl krk na trh sice Sather, ale Gorton byl mužem, který tahal za nitky. A poslední vodítko – Glen Sather opakovaně a důrazně odmítal nechat svou pravou ruku vyjednávat s týmy jako Bruins (po vyhazovu Chiarelliho) nebo Maple Leafs o možné pracovní nabídce.

Bude zajímavé sledovat vedení Rangers, zda upřednostní udržení Yandlea a budou věřit, že příští sezóna je TA sezóna. Možná bude záležet také na tom, a to se vracím zpět k Nashovi, za kolik se podaří podepsat Stepana a Hagelina. Je to tak trochu zamotaný a začarovaný kruh. Bude jej i nadále řídit Glen Sather nebo dostane příležitost Jeff Gorton.

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 3. 2024 04:30:47