Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Je to velká čest, řekl nový kapitán "Mac". Zahajovací soupiska už má svou podobu

Je to velká čest, řekl nový kapitán "Mac". Zahajovací soupiska už má svou podobu

V noci z dneška na zítřek v zámoří startuje další ročník slavné NHL. První hrací den se týká osmičky týmů. Rangers mezi nimi chybějí, ti do nové sezony vstoupí až zítra zápasem v St. Louis. Proto mohl tým Alaina Vigneaulta včera ještě v poklidu pracovat ve svém tréninkovém centru. Veřejnost se pak také dočkala podoby zahajovací soupisky a také tiskové konference Ryana Mcdonagha, jenž s médii promluvil poprvé po svém pondělním jmenování kapitánem.
Čekalo se, jak to dopadne s Chrisem Muellerem. Toho tým umístil na takzvanou listinu nechtěných hráčů. Z ní si ovšem Muellera žádný jiný celek nestáhl, a tak v průběhu včerejšího dne putoval na farmu do Hartfordu. Konečnou podobu získala soupiska pro první duel v St. Louis. Vypadá takto (chybí v ní Derek Stepan, jenž je na listině dlouhodobě zraněných):
Brankáři:
Henrik Lundqvist, Cam Talbot
Obránci:
Dan Boyle, Dan Girardi, Matt Hunwick, Kevin Klein, Ryan McDonagh, John Moore, Marc Staal
Útočníci:
Derick Brassard, Anthony Duclair, Jesper Fast, Tanner Glass, Carl Hagelin, Kevin Hayes (zatím zraněný), Chris Kreider, Ryan Malone, J. T. Miller, Dominic Moore, Rick Nash, Martin St. Louis, Lee Stempniak, Mats Zuccarello

V neděli se trenér Alain Vigneault sešel s Ryanem McDonaghem, aby mu nabídl kapitánské „C“. Zkušený bek souhlasil, a tak se v pondělí večer mohla veřejnost dozvědět nepřekvapivé jméno nového kapitána a jeho čtyř asistentů. „Není žádných pochyb o tom, že to bude skvělý lídr. Nemyslím si, že by jeho jmenování bylo překvapující. Je to velmi vyspělý člověk, skvělá volba,“ uvedl Dan Girardi, jeden ze čtyř McDonaghových zástupců. Vedel něj budou mít písmeno „A“ na dresu ještě Martin St. Louis, Derek Stepan a Marc Staal.

Sedmadvacátý kapitán v historii organizace má v kabině podporu od mladíků až po ty nejznámější veterány. „Mac nepotřebuje nic měnit, stačí, když bude sám sebou. Jeho nadšení je nakažlivé. Všichni k němu chováme velký respekt,“ nechal se slyšet St. Louis. Kouč Alain Vigneault na začátku kempu řekl, že nového kapitána jmenuje až před začátkem sezony, že teprve uvidí, kdo jím bude. Podle všeho měl ale i on dávno jasno. „Je ztělesněním základních hodnot, které kapitán musí mít. Je to úžasný vzor. Jeden z našich nejpracovitějších hráčů. A jednou z vůbec nejdůležitějších věcí je respekt, jaký k němu všichni tady chováme,“ řekl Vigneault s tím, že se ještě nerozhodl, kdo bude nosit áčko pro domácí a kdo pro venkovní zápasy. Měl by to každopádně vždy být jeden obránce a jeden útočník.

Sám nový McDonagh se včera s novináři poprvé podělil o své „kapitánské“ pocity. „Hodně to pro mě znamená. Je to organizace z Originál Six s obrovskou tradicí, vysokým očekáváním, takže je to velká čest být kapitánem,“ řekl pětadvacetiletý McDonagh. Když ho přestaly zabírat kamery dokázal, že je pořád stejný, protože okamžitě zaplul do posilovny k potréninkovému cvičení. „Být kapitánem Rangers je extrémně velká pocta. Mluvil jsem s Macem včera a on je velice nadšený a ví, že je to velký závazek. Jsem za něj šťastný,“ řekl gólman Henrik Lundqvist.

McDonagh samozřejmě o své nové roli okamžitě informoval své rodiče. Ti mu poblahopřáli, řekli, že jsou na něj hrdí a vzápětí mu připomenuli, že se potřebuje i nadále zlepšovat. „Říkali, že musím pořád makat a zlepšovat se, že očekávání budou teď mnohem vyšší,“ podělil se o útržky ze soukromého rozhovoru Mac. Někteří novináři se divili, proč klub veřejnosti své nové lídry představila až v pondělí v půl deváté večer. Důvod je prostý a hodný organizace s velkou tradicí. Kouč Alain Vigneault totiž chtěl nejprve informovat všechny hráče, a to na pondělní soukromé týmové večeři, které se zúčastnili i bývalí kapitáni Rangers Vic Hadfield, Dave Maloney a Ron Greschner. Až poté informace mohla letět směrem k veřejnosti.

Novináři se trenéra Vigneaulta ptali, zda zvažoval, zda písmeno „C“ nebo „A“ nedá na dres také Henriku Lundqvistovi. V době svého působení ve Vancouveru totiž jmenoval kapitánem brankáře Roberta Luonga, což je pro gólmana velice vzácná čest. Vigneault řekl, že ne, protože okolnosti u Rangers se od těch u Canucks výrazně liší. Tým Jezdců podle něj doslova přetéká kandidáty na ty to posty, kdežto u Kosatek na to v té době například ani jeden z dvojčat Sedinových ještě nebyl připraven.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 06:19:01