Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preview Metropolitní divize: Columbus Blue Jackets

Preview Metropolitní divize: Columbus Blue Jackets

„Modrokabátníci“ jsou jedním ze tří nových divizních soupeřů Rangers a dá se očekávat, že mezi těmito soupeři vznikne pořádná rivalita. Zatímco mají velmi omezenou historii, co se vzájemných zápasů týká - celkově jich bylo jen dvanáct a loni žádný - dva rozsáhlé trejdy, které se odehrály mezi organizacemi v posledním roce, určitě přispějí k tomu, že tyhle celky si čas od času vjedou do vlasů. Největší zajímavost? Když se utkají, budou na ledě dva poslední vítězové Vezinovy trofeje, Henrik Lundqvist a Sergej Bobrovsky.
Rick Nash, Derick Brassard, John Moore, a Derek Dorsett přišli na Manhattan v rámci dvou výše zmíněných obchodů. Opačným směrem putovali Marián Gáborík, Artěm Anisimov, Brandon Dubinsky a Tim Erixon. K tomu lze přičíst fakt, že Anton Stralman a nový spolupracovník trenérského týmu Rangers Scott Arniel mají na Columbus vazby z minulosti. A to není všechno. Obránce Blue Jackets Fjodor Tjutin odstartoval svou kariéru v New York City a klubový prezident John Davidson je bývalým brankářem Jezdců. Špičkoví gólmani v obou kabinách, touha po úspěchu. Hm, tohle by mohlo být hodně divoké.


Kalendář vzájemných zápasů pro nadcházející sezonu:

7. listopadu Columbus - Rangers
12. prosince Rangers - Columbus
6. ledna Rangers - Columbus
21. března Columbus - Rangers


Jaké byly vzájemné duely v minulosti?

Ve zkráceném ročníku vzájemné střetnutí chybělo. To tedy pozdrželo vysoce očekávaný návrat Ricka Nashe, jenž se v létě 2012 s Columbusem rozloučil a odešel právě k Rangers. V nadcházejícím ročníku se Nash podívá do bývalého domova hned dvakrát, stejně tak Gáborík a spol. do Big Apple. Celkově tedy Rangers stanuli proti Modrokabátníkům dvanáctkrát, pětkrát vyhráli. Poslední vzájemný duel se odehrál 19. února 2012. Uprostřed spekulací o tom, že Jezdci se všemožně snaží získat Ricka Nashe, urvali Blueshirts v MSG výhru 3:2 v prodloužení. Jen minutu před koncem třetí třetiny vyrovnal tehdy ještě hráč Columbusu Rick Nash. Už po dvaadvaceti vteřinách nastavení rozhodl Derek Stepan, který stále ještě nemá novou smlouvu.


Kdo k Blue Jackets přišel a kdo odešel?

Příchody: Nathan Horton, Ryan Murray, Jack Skille
Odchody: Adrian Aucoin, Václav Prospal
Po dvou velkých obchodech s Rangers a dalším s Philadelphií, z něhož vyplynul držitel Vezina Trophy Sergej Bobrovsky, vybudovali Blue Jackets solidní týmové jádro pro současnost i blízkou budoucnost. Navíc ještě letos výrazně posílili díky podpisu Nathana Hortona. Ten má schopnosti na to být v prvních dvou útocích. Zároveň je obrovskou osobností do kabiny. Dvacetiletý Murray je celkovou druhou volbou z draftu 2012. Zručný obránce je připraven vstoupit do NHL a stát se součástí velmi talentované obrany Blue Jackets, kde je mix zkušeností a mládí. Skille je „hloubkovým“ útočníkem, jenž hrál loni za Floridu. Je velice zodpovědný v defenzivních úkolech.


Co můžeme čekat od Blue Jackets?

Dávno pryč jsou doby, kdy byl Columbus adeptem na poslední příčky. Poté, co ve zkrácené sezoně skončil jen těsně za branami play off, se do Východní konference přesouvá jako legitimní uchazeč o místo ve vyřazovacích bojích. Otázkou však je, zda bude schopný udělat ten další krok, nebo zda ho letmý loňský úspěch nesesune spíše trochu dolů. Páteř týmu zůstává, je jí gólman Sergej Bobrovsky. Před ním poměrně dobře pracuje obrana pod vedení Tjutina. Veterány Jacka Johnsona, Jamese Wisniewskiho a Nikitu Nikitina dobře doplňují bývalý Ranger Tim Erixon, již zmíněný Ryan Murray a robustní třiadvacetiletý Dalton Prout.

V minulé sezoně Columbus nebyl příliš gólově produktivní, méně branek nastřílelo už jen pět celků z ligy. Jenže teď bude mít tým od začátku sezony k dispozici Mariána Gáboríka, jehož doplní Nathan Horton. Columbus potřebuje, aby zdraví drželo Brandonu Dubinskému a Artěmu Anisimovi. Klub nepodepsal novou smlouvu s loňským nejproduktivnějším hráčem Václavem Prospalem, zpátky bude naopak Mark Letestu.


Koho se vyplatí sledovat podrobněji?

Brandon Dubinsky: Čtyři roky byl oblíbencem newyorských fanoušků. Lze očekávat, že proti Rangers bude motivovaný na maximum. Dubinsky nikdy nechtěl odejít z Big Apple, takže všichni jsou v napětí, co s ním udělá návrat do MSG. Jeho první sezona v Columbusu byla jedna velká směsice. Devětadvacet zápasů promarodil, pak ale stihl nasbírat dvacet bodů, z nich jsou ale jen dva góly.
Rick Nash: Nash byl od prvního dne hlavní tváří organizace Blue Jackets na ledě i mimo něj. Minulé léto se ale odstěhoval do New Yorku. Drží všechny možné rekordy Columbusu. Skvěle působil na ledě coby útočník i mimo něj, když se objevoval třeba na charitativních akcích. Zkrátka nejslavnější obyvatel městečka ve státě Ohio. Teď má před sebou první celou sezonu s Rangers a musí prokázat své schopnosti. Čtyřikrát v sezoně, před zápasy s Columbusem, bude mít jistě mravenčení v břiše. Vypadá to, že Nash má před sebou nejdůležitější sezonu v NHL.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 12:11:57