Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preview Metropolitní divize: New York Islanders

Preview Metropolitní divize: New York Islanders

New York Islanders se řídí plánem, který před lety zavedlo Chicago, Pittsburgh nebo, v menší míře, Washington. A sice být několik sezon konkurenceschopní se sestavou plnou mladíků vybraných na draftech a s tím související nadějí, že jednou dojde k útoku na Stanley Cup. Práce Ostrovanů začala přinášet své ovoce v minulé sezoně, když se tým poprvé od sezony 2006/2007 kvalifikoval do play off. Největší zásluhu na tom měla jednička draftu 2009 John Tavares, který je opravdovou superstar. Jemu pomohli další mladí a hladoví hráči, kteří se zdají být dost zralí na to, aby Islanders dostali do vyšších pater tabulky. Postup do vyřazovacích bojů je jistě krok správným směrem, Islanders ale stále mají spoustu nevyřešených míst napříč celou sestavou, a to zejména v brankovišti. Přidáním dalších silných týmů do již tak konkurenční divize se prověří síla tohoto mladého celku.


Kalendář vzájemných zápasů pro nadcházející sezonu:

29. října Islanders - Rangers
20. prosince Rangers - Islanders
21. ledna Rangers - Islanders
29. ledna Islanders – Rangers na Yankee Stadium
31. ledna Rangers - Devils


Jaké byly vzájemné duely v minulém ročníku?

J. T. Miller na sebe strhl pozornost 7. února v MSG, když ve svém druhém utkání v NHL vstřelil dva góly. Skórovali také Marián Gáborík a Ryan McDonagh. Lundqvist sedmadvacetkrát úspěšně zasáhl a byla z toho výhra 4:1. Na Svatého Valentýna. Jezdci už v MSG vedli 2:0, ale pak se vývoj utkání i skóre otočil a Ostrované nakonec vyzráli na Martina Birona v nájezdech a zvítězili 4:3. Výtečný závěr mělo utkání ze 7. března. Rick Nash pět minut před koncem třetí části vyrovnal na 1:1 a Marián Gáborík se trefil v prodloužení. Prodloužení bylo potřeba i 13. dubna. Nádhernou střelou zápěstím rozhodl Dan Girardi o triumfu Rangers 1:0.


Kdo k Islanders přišel a kdo odešel?

Příchody: Cal Clutterbuck, Pierre-Marc Bouchard
Odchody: Mark Streit, Rick DiPietro, Nino Niderreiter
Největší letní novinkou, která k nám z Long Islandu dorazila, byl bezpochyby výkup ze smlouvy Ricka DiPietra. Tomu zbývalo do vypršení patnáctiletého kontraktu ještě osm roků. DiPietro, bývalá jednička draftu, se potýkal se zraněními a pak i s poklesem formy. GM Garth Snow se také rozhodl nepodepsat znovu Marka Streita. Podle některých odborníků by organizace mohla litovat toho, že se vzdala Nina Niderreitera, jenž sice loni strádal, rok předtím si ale vedl výborně.


Co můžeme čekat od Islanders?

Není pochyb o tom, že útok s Tavaresem, Mattem Moulsonem, Kylem Okposem a dalšími bude velmi nebezpečný. Tavares loni nastřílel 28 branek a byl v této statistice třetí v lize. Zase je tu ovšem problém s „hloubkou“. Bodově se prosazují stále stejní hráči. Příchod dvou výše zmíněných by to měl změnit. Islander byli loni fantastičtí v přesilovkách, jenže odešla jejich nedílná součást – Mark Streit. Problémy vznikají právě v obraně. Jen pět obránců, kteří naskočili do více než 20 zápasů, skončilo v hodnocení plus/minus s plusem na kontě. Teď bude na Višňovském, aby táhl skupinu mladých beků. Co se brankářů týká, Islanders nemají příliš důstojnou dvojku pro Jevgenije Nabkoova.


Koho se vyplatí sledovat podrobněji?

John Tavares: Je tak mladý, hraje za nepříliš výrazné mužstvo a už si vysloužil nominaci na Hartovu trofej. Vypadá, že si hraní proti úhlavnímu rivalovi hodně užívá. V dosavadních 21 zápasech proti Rangers nastřádal 13 bodů.
Dan Girardi: Na útočnou sílu Islanders musí Rangers zareagovat výbornou obranou. A její páteří je Dan Girardi. Loni strávil při zápasech proti Ostrovanům na ledě v průměru bezmála 27 minut. Tavarese nechal skórovat jednou, Moulsona vymazal úplně. Zároveň je proti tomuto sokovi úspěšný z útočné stránky. V 39 mačích nastřílel pět gólů a k nim přidal sedm asistencí.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 01:35:46