Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Lundqvist: Chci být Jezdcem, ještě ale musíme vyřešit pár věcí

Lundqvist: Chci být Jezdcem, ještě ale musíme vyřešit pár věcí

Henrik Lundqvist minulý týden opustil švédský Göteborg a vrátil se do New York City. Od té doby stihl navštívit několik oficiálních i soukromých akcí. Na každé rozdává úsměvy na všechny strany. Existuje spousta důvodů, které dělají hvězdného hokejového gólmana šťastným. Jedna věc ale především – sezona 2013/2014 je skoro tady. Bude jeho poslední v dresu Rangers? Otázka, která děsí všechny fanoušky slavného týmu z Manhattanu. Sám Lundqvist si přeje podepsat nový kontrakt zůstat v Big Apple, v rozhovoru pro New York Post však připustil, že je ještě potřeba něco doladit.
„Je to skvělý pocit být zpátky. Bruslit a připravovat se na novou sezonu. To miluju,“ řekl Lundqvist před pár dny. Evidentní natěšení má své opodstatnění. Vždyť Rangers v uplynulých dvou sezonách předvedenou hrou ukázaly jakési záblesky týmu, který by mohl být na vrcholu a vyhrát Stanley Cup poprvé od roku 1994. V sezoně 2011/2012 vedl Lundqvist svůj tým za triumfem ve Východní konferenci. Dvě výhry pak mužstvo dělily od finále play off. King Henrik navíc získal Vezinovu trofej. Loni Jezdci nestačili ve druhém kole na Boston, pozdějšího finalistu.

Léto je skoro pryč a Lundqvist je připraven na další sezonu, další pokus o zisk vysněného Stanley Cupu. „Pokaždé, když jdete do nové sezony, tak doufáte, že to ten rok s velkým R. Že to bude zvláštní rok. A já opravdu věřím, že můžeme mít skvělou sezonu. Jak se tak dívám na tým, který máme, domnívám se, že máme opravdu velkou šanci něco dokázat. Potřebujeme, aby každý předváděl to nejlepší, co umí. Doufejme, že dokážeme navázat na poslední dva roky,“ podotkl Lundqvist, pro něhož to bude devátý ročník v dresu Rangers.

Minulá sezona, jejíž základní část se stlačila na 48 zápasů, připomínala vichřici. Ta následující ale může být stejně šílená. A pro Rangers zejména. Na Manhattanu finišuje poslední etapa rozsáhlé rekonstrukce Madison Square Garden, takže Jezdci odehrají deset z úvodních jedenácti zápasů venku. Do rozpisu budou patřit i dvě venkovní utkání, během kterých Blueshirts na Yankee Stadium v lednu přivítají Islanders a Devils. A velkou pozornost si zaslouží olympiáda, na které bude Lundqvist hájit branku Švédska, které i s ním opanovala turnaj v roce 2006. Olympiáda v Soči začne 7. února. Vskutku nabitý ročník.

Novináře ale momentálně ze všeho nejvíc zajímá nová Lundqvistova smlouva, ta stávající totiž vyprší příští rok a nejlepší brankář na světě se může stát nechráněným volným hráčem. Hank tak bude muset kromě ryze sportovních starostí do své hlavy vpustit i ty obchodní. Lundqvistovým cílem je podepsat s Jezdci novou dlouholetou smlouvu. „Pokud se nám podaří najít řešení, není žádným tajemstvím, že tohle je místo, kde chci být, vůbec nemyslím na možnost stát se volným hráčem,“ řekl Hank, jenž se už dnes sejde na ledě s několika spoluhráči z Rangers. „Způsob, jakým se ke mně chovala organizace, hra našeho týmu v posledních letech, to, co cítím k NYC, ano, tady chci být. Ale je tu pár věcí, o kterých si musíme promluvit.

Podle Lundqvista, jenž oslaví v březnu dvaatřicáté narozeniny, jsou jednání mezi ním a managementem Rangers v raném stadiu. Pokud vůbec k nějakým jednáním již došlo, mělo jen oťukávací charakter. Hank podepsal svou současnou smlouvu v roce 2008, jeho cap hit ve výši 6, 875 milionu dolarů je třetí nejvyšší v NHL. Na špici jsou Pekka Rinne z Nashvillu a Tuukka Rask z Bostonu, oba každý rok uberou ze stropu svých týmů sedm milionů. Je pravděpodobné, že Lundqvist bude po podpisu nového kontraktu, jehož délka může dosáhnout maximálně osmi let, vydělávat mezi 8,250 a 9,5 miliony dolarů.

Aby se tohle ale mohlo stát skutečností, musí dojít k jednáním. Lundqvist řekl, že se na konci přípravného kempu rozhodne, zda přistoupí na vyjednávání během sezony. „Samozřejmě, že ideální by bylo, kdyby bylo vše vyřízené před začátkem sezony, ale to není nutné. Můj agent to zařídí tak, abych se mohl zapojit až na konci jednání, takže se budu moci soustředit na hraní a nerozptylovat se. Od konce minulé sezony to trochu bagatelizuji, ale to jen proto, abych na sebe ani organizaci nevyvíjel zbytečný tlak. Nejdůležitější věc je, že mluvíme,“ řekl Lundqvist pro NY Post. Budeme se bavit dál a vymýšlet nejlepší řešení pro obě strany. Pokud se to nevyřeší do konce kempu, zhodnotím situaci a rozhodnu se o dalších jednáních v průběhu sezony. Během sezony ale nebudu o své smlouvě mluvit veřejně.“

Nejdůležitější je teď ale pro Lundqvista příští sezona. Tréninkový kemp začne pro Rangers 12. září, den po fyzických testech. Zatímco hráčský kádr se příliš nezměnil, o trenérském týmu se to říct nedá. Nejvýraznější změnou je samozřejmě konec Johna Tortorelly na postu hlavního kouče a příchod Alaina Vigneaulta. „Zatím jsem s Alainem nemluvil, ale od některých kluků, co hráli ve Vancouveru, jsem na něj slyšel mnoho pochvalných slov. Je vždy vzrušující pozorovat tým po příchodu nového trenéra.“ Lundqvist, jenž do začátku kempu plánuje bruslit pětkrát v týdnu, nemluvil s Vigneaultem, stačil si ale popovídat s vyhozeným Tortsem. „Párkrát jsme si vyměnili několik sms a také jsme spolu mluvili. Bylo to dobré, měli jsme dobrý rozhovor.“

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 02:48:44