Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Draft se blíží

Draft se blíží

V neděli je na pořadu dne jedna z největších událostí léta v NHL - vstupní draft. Z pohledu příznivců nejslavnějšího newyorkského klubu letos nepřináší úplně nejzajímavější podívanou, protože ani v jednom z prvních dvou kol nemají možnost vybírat hráče (1. kolo putovalo do Columbusu za Ricka Nashe a 2. pak do San Jose za Ryana Clowa). Ve 3. kole pak mají Jezdci hned tři (65., 75. a 80.) volby a po jedné ve 4. a 6. kole.

Předpovídat, kdo by mohl být centrem zájmu vedení klubu mimo 1. kolo je dost obtížné, ale přesto se blogaři píšící o klubu z centra New Yorku nebojí psát o možných volbách ve 3. kole a já bych vám je rád představil.

Začněme blogařem Mattem Lavancem ze Scotty Hockey. Ten zmiňuje 13 hráčů a prvním z nich je Oliver Bjorkstrand, který byl neproduktivnějším nováčkem WHL. Oliver je rychlé důrazné křídlo se schopností skórovat a slušnou úrovní dovedností obecně. Tato volba nejspíše připadá v úvahu, pokud se výměnou získá výběr ve středu 2. kola. Dalším zmíněným hráčem je Jordan Subban. Mladší bratr slavného P.K. je jeho věrnou kopií pokud jde o schopnosti a dovednosti, rozený „puk moving defensman“ s tvrdou střelou, ale bohužel malého vzrůstu, kvůli čemuž se nepředpokládá, že bude vybrán na lepší pozici.

Dalším zmiňovaným je Ryan Kujawinski, který vyniká dobrým bruslením a má tvrdou střelu. Jeho slabostí je nevyrovnanost, jeden večer je nejlepším hráčem na ledě a druhý vůbec nevíte, že hraje, jak je nenápadný. Hledače talentů na sebe upozornil po výměně do Kingstonu, kde nasbíral bod na zápas a 15 branek ve 30 utkáních.

*galerie titulek="Galerie" zarovnani=vpravo obrazky=5098,5099,5100, 5101,5102,5103*Vedení Jezdců má oblíbené hráče z Amerického programu a ty zastupují v jeho výčtu útočníci Hudson Fasching a Tyller Motte. Fasching je velký silový útočník s dobrým postavením před brankou, kde se dovede díky své síle prosadit. Pro obránce je velmi těžké oddělit ho od kotouče. Motte je pravý opak rychlý malý křídelník, který nápadně připomíná Carla Hagelina. Ač byl neproduktivnějším hráčem výběru USA na MS do 18 let, není ofenzivním hráčem a spíše mu sedí role pracanta, schopného hrát oslabení a blokovat střely.

Dále se pak zmiňuje o Robertsi Lipsbergsovi tvůrci hry se slušnou produktivitou, který musí začít dohrávat forčeking a blokovat střely, aby byl komplexním hráčem. Nicklass Hansson je podobným hráčem jako Jordan Subban, ofenzivním obráncem s malou postavou, ale zatím o tom přesvědčil jen v juniorské lize ve Švédsku.

Další dvojicí jsou ryzí defenzivní obránci Jared Houf a Jeff Corbett. Houf je vysoký se slušnou schopností vézt puk. Corbertt je velmi dobrý před vlastní brankou a zlepšuje se i v ofenzivě.

Další dvojicí jsou oboustranní centři Andrew Copp a Cole Cassels. Copp je spoluhráčem loňské volby Cristovala Nievese na univerzitě v Michiganu. Cassels je synem bývalého hráče NHL Andrew Casselse. Ukázal slušnou produktivitu v základní části, ale play off se mu nepovedlo a proto výrazně klesl v hodnoceních před draftem.

Poslední dvojicí jsou útočníci Tyller Hill a Taylor Cammarata. Cammarata byl nejproduktivnějším hráčem USHL (93 bodů v 58 zápasech) a o jeho hokejových dovednostech není pochyb, bohužel pro něho nemá ani 170 cm. Pravým opakem pak je Hill, který se skoro 195 cm, má předpoklady stát se silovým útočníkem v NHL, ale musí dokázat dát všechny své dovednosti dohromady a vyrovnat své výkony.

Další blogem je Blue Seat Blogs, který upozorňuje na 9 hráčů, z nichž se ve třech případech shoduje se Scotty Hockey a to u Subbana, Kujawinskiho a Faschinga. Z těch dalších začněme útočníkem Zachem Sanfordem, který má fyzické předpoklady a hokejové dovednosti, ale zatím to dokázal pouze ve slabé soutěži EJHL. Zach může být ziskem tohoto draftu, ale také může být jedním z těch, co svůj potenciál nenaplní.

Celkem možný je i výběr brankáře a jednoho představuje i Spencer Martin. Martin je vysoký brankář, který se rychle přemisťuje v brance, má velmi stylové chytání, ale má problémy s kontrolou dorážek a skauti pochybují o jeho instiktech a atletičnosti pro postup na další úroveň.

J.C. Lipon je útočníkem, který dva roky po sobě nebyl vybrán žádným týmem a letos po zlomové sezóně ve WHL (89 bodů 36+53) má šanci skoro ve 20 letech draft úspěšně absolvovat. Lipon nemá dovednosti jako jiní hráči na jeho úrovni produktivity a očekává se, že jí nepřenese mezi profesionály. Má však vůli udělat cokoliv, aby se prosadil. Letos byl ochotný převzít roli silového útočníka a shazovat rukavice ač není žádným obrem. Oproti předchozím letům výrazně zlepšil bruslení.

Tyler Lewington je obránce, který je skvěle fyzicky připraven po silové stránce, čímž zvedl svou šanci na lepší postavení na draftu. Postupně během sezóny dostával stále více zodpovědnosti a v druhé polovině roku herně výrazně stoupl. Je dobrý v poziční hře, hraje fyzicky a bojuje. Jeho ofenziva je strohá, ale se zvedajícím sebevědomím by mohl být slušným nahrávačem.

Spencer Jensen je spoluhráč Lewingtona. Dobře využívá rozsahu svých dlouhých paží a postupně roste v silného defenzivního obránce. Dovednosti s pukem postupně následují jeho fyzický rozvoj, ale nikdy z něho nebude „puck moving“ obránce. Na svou výšku solidně bruslí a dobře používá tělo, ale není ještě dostatečně silný. Nehraje zákeřně, nebojí se však shodit rukavice. Ještě není hotovým hráčem a má před sebou velký prostor na zlepšování, ale velikost a obraná hra z něho dělá zajímavého hráče.

Jackson Houck je pravé křídlo, které bylo o třídu nejlepším hráčem mezi průměrnými spoluhráči z Vancouveru ve WHL. Má hodně rezerv v bruslení, ale rozdává rád a často hity a v poslední době začal ukazovat ofenzivní potenciál. Houck bývá přehlížen, protože hraje ve slabém týmu a tak může v pořadí na draftu klesnout.

Dalším blogem, který už představil svůj pohled na možné volby je Blueshirt Banter. Jordan Subban a Taylor Cammarata jsou dva, o nichž už jste si základní informace přečetli výše a zbylými dvěma jsou Švédové Victor Crus Rydberg a Filip Sandberg.

Rydberg hraje doma ve Švédsku juniorskou soutěž (letos měl 35 bodů v 35 zápasech) a je důležitým členem výběru Švédska do 18 let. Nastupuje na pozici centra je velmi ofenzivně kreativní a má velmi šikovné ruce. Dobře pracuje s pukem a to i ve velké rychlosti. Je velmi zodpovědný ve hře dozadu. Potřebuje zlepšit konzistenci výkonů. Velkou slabinou je jeho malá výška.

Filip Sandberg je podobným hráčem jako Rydberg, ale je univerzálnější (může nastupovat i na pravém křídle) a je ještě menší. Letos má druhou šanci uspět na draftu. Mimo reprezentační výběry, kde hrál důležitou roli, dostal šanci v 15 zápasech nejvyšší švédské soutěže dospělých.

Posledním blogem, který odtajnil svou představu je Ranger Nation. Ti představili pouze jednoho adepta a to Masona Geertsena. Obránce se skvělými fyzickými předpoklady a slušným ofenzivním potenciálem. Jeho hlavní devizou je však hra před vlastní brankou, kde čistí prostor bez servítek a neváhá se do soupeře pustit i bez rukavic a dobře blokuje střely.

Blogaři se celkem shodli na jménech Jordan Subban, Ryan Kujawinski, Taylor Cammarata a Hudson Fasching. Ano tito hráči mají reálnou šanci být jedním z výběrů Jezdců a zejména dvojice vysokých útočníků Fasching a Kujawinski je to co tým bude potřebovat. Dále předpokládám, že bude vybrán jeden brankář. A samozřejmě může do soboty dojít k výměně a posunu výše v pořadí voleb, což výrazně změní možnosti výběru. V pozdních kolech (u nás jen 6.) bude opět vsazeno na Evropana dle posledních let a mohl by to být jeden z výše představených Švédů. Na potvrzení nebo vyvrácení řádků výše si budeme muset počkat do neděle.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 10:00:15