Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novinářské léto na newyorkrangers.cz: Karel Knap

Novinářské léto na newyorkrangers.cz: Karel Knap

Český hokejový novinář Karel Knap má za sebou díky svému povolání nespočet zajímavých zážitků, které mu fanoušci mohou jen závidět. Cestuje po světě, mluví s těmi nejznámějšími hráči, vidí zákulisí slavných stadionů. „V akci“ byl samozřejmě i při několikadenní návštěvě New York Rangers v Praze, během které slavný tým sehrál přípravný zápas se Spartou. Role Karla Knapa byla ale trochu jiná. Pomáhal totiž pětici chlápků od týmu Blueshirts, aby hokejové hvězdy měly i na neznámém místě „první poslední“. O své „brigádě“ promluvil i pro náš web.
Je to běžná praxe. Tým zámořské NHL se chystá do Evropy k odehrání nějakých přátelských zápasů, popřípadě několika ostrých duelů z nové sezony. Na Starém kontinentu se zainteresované kluby na váženou návštěvu připravují a počítají s tím, že by lidé kolem hráčů mohli potřebovat na naprosto neznámém místě s něčím pomoci. Vedení hokejové Sparty určilo před příjezdem newyorského celku tři takzvané stickboye. Tito pánové měli za úkol úzce spolupracovat hlavně s kustody. Na těchto postech se představili Michal a Mirek Sklenářové a právě Karel Knap.

Kvůli reportáži pro MF Dnes a časopis Pro Hockey se stal Karel Knap stickboyem. Nabyté zážitky byly třešničkou na dortu. „Dělal jsem to první dva dny. Třetí den už jsem fungoval jen jako novinář,“ upřesňuje špičkový žurnalista. Dva dny byl tedy po ruce takzvané Rychlé rotě Rangers, pětici chlápků, kteří odvádějí v zákulisí velmi důležitou práci. Acacio Marques je hlavní kustod týmu, Bruce Lifrieri pracuje jako terapeut, Jim Ramsay hráče masíruje, Reg Grant působí jako kondiční trenér a Jason Levy je asistentem kustoda. Každý z nich tak má svou pevnou pracovní pozici. Když ale tým někam přijede, všichni mají úkoly společné – připravit, vybalit, zabydlet. V průběhu celé sezony tak prakticky denně „kmitají“ po stadionu nebo tréninkovém centru. Starostí mají nad hlavu.

Karel Knap vyfasoval 27. září mikinu a nějaká trička se znakem Rangers a čekal, až se rozjede akce plná stresu a spěchu. Letadlo se slavnou organizací přistálo na Ruzyni kolem jedné hodiny odpolední. Zatímco hráči, trenéři a ostatní zamířili za krátkým odpočinkem a vybalením osobních věcí do hotelu, výše zmíněná pětka musela okamžitě do Tipsport Areny. Tamní vyhrazené prostory měli za zhruba dvě hodiny změnit v současný domov Jezdců. Potřeba bylo postavit stoly, lehátka do improvizované masérny. Do kabiny tahali obrovské množství báglů s kompletní výstrojí všech hokejistů. Všechno se pak třídilo a urovnávalo do skříněk s přilepeným štítkem se jménem. Hokejky se snad ani nedaly spočítat.


Karel Knap právě připravuje borcům z Rangers hokejky.

Čeští stickboyové pomáhali s nošením tašek, přípravou nápojů nebo rozdáváním ručníků. Broušení bruslí samozřejmě nepřipadalo v úvahu. To je práce pro specialistu. Během tréninku pětka musela připravit ovoce, nápoje, sprchové gely a další věci. Když hráči po tréninku odjeli, bylo nutné uklidit a Karel dostal na starosti ručníky. Jeho cesta tak vedla do prádelny. Hvězdy z ledu prostě mají prvotřídní servis. Spolu s týmem přijel nespočet dalších lidí, ale tahle pětka je vždy suverénně nejvytíženější. „Byla tam opravdu hrozně moc lidí. Z PR, videoanalytik, scouti, lékaři a další a další,“ vypočítává Karel.

V den otevřeného tréninku začali Acacio, Reg, Jason, Bruce a Jim svou šichtu v osm ráno. Na hotel pak odjížděli až několik hodin po hráčích. 29. září to nebylo jiné. Působí jako roboti. Člověk y řekl, že dělají na směny, že tohle nemůžou skoro denně vydržet. „Kdepak, to jsou pořád ti samí,“ upozorňuje Karel Knap. Během své brigády také pozoroval, jak funguje vzájemný vztah mezi hráči a jejich „dělníky“. „Nevím, jestli se dá říct, že by byli vyloženě kamarádi. Panuje mezi nimi vzájemný respekt,“ říká Karel. K němu se hokejisté chovali odměřeně, protože ho neznali.


Karlova \"povolenka\" pro vstup do úplného zákulisí.

Jako na novináře na něj udělal dojem Henrik Lundqvist. „Je fajn s ním dělat rozhovor, je to úžasný brankář. A totální modeman,“ usmívá se. V zájmu o módu ale není zdaleka sám. „Jo, jo, jo,“ odpovídá Karel Knap na otázku, zda jsou hráči velcí fintilové. Jen ve vyhrazenou dobu smějí do kabin klubů z NHL ženy. Neslyší tak „výživné“ debaty hráčů, během kterých si ze sebe většinou navzájem „střílí“. Po odchodu hokejistů zůstane v kabině spoušť. Spoléhají na to, že po nich kompetentní osoby uklidí. Karel Knap za ty dva dny jistě viděl něco nového, raději by se ale takhle realizoval v Madison Square Garden. „Možná jsem od toho čekal i trochu víc. Madisonka má svoje kouzlo, určitě bych radši pomáhal tam.“

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 10:02:53