Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Washington Capitals nejsou důvodem k zoufalství

Washington Capitals nejsou důvodem k zoufalství

Jako osmí postoupivší tým do play-off mají jistotu v tom, že narazí v prvním kole na celek, který opanoval Východní konferenci. Jenže Rangers mají důvody k tomu, aby se jim líbilo, že jejich soupeřem bude Washington. Zaprvé: V právě skončené základní části si Jezdci ve vzájemných zápasech s Capitals nevedli vůbec špatně. Zadruhé: Je nutné ohlédnout se i za historií. Třeba jen rok starou. Tým z hlavního města Spojených států vyhrál konferenci i loni. A jak pak dopadl ve vyřazovacích bojích? Poroučel se hned v prvním kole, kdy ho vyřadil osmý Montreal. Přitom Caps vedli v sérii už 3:1. Ne nadarmo je řada expertů zvědavá na to, jestli už se parta kolem Alexe Ovečkina naučí zvládat úplně jiné souboje.
Psal se rok 1994, když NHL vzala za svůj současný systém play-off. Od té doby zvítězili osmé týmy v prvním kole nad prvním po základní části v devíti případech z dvaatřiceti. A Capitals mají tento případ v živé paměti. Jak už je zmíněno výše, Montreal ho se skvělým Jaroslavem Halákem v brance brzo připravil o šanci na Stříbrný křapáč. Sedmý rozhodující zápas vyhráli Habs v D.C. poměrem 2:1 a překvapivě postoupili dál. Okamžitě se vyrojily řeči o tom, že Caps jsou skvělí v základní části, ale na zápasy v play-off ještě nemají ten správný recept.

Kouč Washingtonu Bruce Boudreau a kapitán týmu Alex Ovečkin proměnili v tomto ročníku herní vzezření Caps. Do poněkud jednotvárného herního projevu se podařilo zařadit jistý defenzivní styl. Bláznivému útočení byl konec. Právě Ovečkin se snažil naplno sžít s novým systémem. Výsledek? Ruský útočník nastřílel nejméně gólů od sezony 2005/2006, kdy vstupoval do NHL.

Poslední „zážitek“ Rangers z play-off je právě proti Washingtonu. Týmy na sebe narazily v prvním kole v roce 2009. Blueshirts dokončili základní část na sedmém místě. Na střídačce stál od 23. února John Tortorella. Všechno se rozjelo skvěle. Jezdci vedli v sérii už 3:1, ale Caps vyhráli poslední tři zápasy.

Osm Rangerů, kteří se zúčastnili této série, bylo v sestavě i v této sezoně. V sezoně, v níž tým z Manhattanu třikrát ze čtyř případů dokázal odejít ze souboje jako vítěz. Součástí byly i výsledky 7:0 a 6:0 ve prospěch Blueshirts. Po prohře 0:7 ze dne 12. prosince se na tiskovce objevil zdecimovaný Bruce Boudreau a řekl, že níž snad v životě nebyl. Nutno také podotknout, že Rangers vyhráli oba zápasy na půdě washingtonské.

Těch osm hráčů jsou Brandon Dubinsky, Artěm Anisimov, Marc Staal, Dan Girardi, Chris Drury, Ryan Callahan, Sean Avery a Henrik Lundqvist. Callahan je v současnosti mimo hru se zlomeným kotníkem. Avery, i přes dobrou sezonu, vysedává během zápasů v takzvaném press boxu. Ale ostatní tvoří zdravé a mladé jádro týmu, které by mohlo klidně překazit plány tomu nejvýše nasazenému.

Staal a Girardi jsou top obrannou dvojicí. Dubinsky a Anisimov jsou top útočníky. Drury je uznávaným kapitánem. Najde si i hodně hlasů, které hovoří proti němu, ale ten zkušený pán jim v posledním zápasu ukázal, že za Rangers chce bojovat a chce urvat ten nejlepší možný výsledek. V sobotu vstřelil svůj první gól v sezoně poté, co se vrátil po sedmadvacetizápasové pauze. Možná má novou krev v žilách, s níž narukuje do play-off jako velmi nebezpečný útočník. A Lundqvist? Má vůbec smysl se o něm zmiňovat? Vynikající gólman, dříč. New York City je jeho království. Švédský módeman dává Rangers úplně všechno.

Jak tahle série dopadne?

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 06:45:47