Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Posledních dvanáct utkání řečí čísel

Posledních dvanáct utkání řečí čísel

Počínaje 17. prosincem, kdy Jezdci prolomili sérii nepříznivých výsledků, započala velice úspěšná šňůra dvanácti utkání. Ano, soupeři, hlavně v úvodu tohoto období, byli řekněme „lehčí“, ale i tak proběhl pouze jeden zápas, ve kterém Rangers nezískali ani bod (Philadelphia 0:6, 30.12.). Celkově si klub z Manhattanu připsal 19 bodů z dvanácti utkání a posunul se do horní poloviny tabulky Východní konference. Co stálo za tímto rapidním zlepšením?

Jednoznačně nejde začít jinde než u Henrika Lundqvista. Právě první brankář týmu má největší podíl na úspěšné výsledkové sérii. Odchytal 10 celých utkání, mimo nepovedeného s Philadelphií, a získal v nich impozatní čísla. Průměr branek na utkání 1,6 a procento úspěšnosti zákroků 94,4. V těchto 10 utkáních tým získal 18 bodů, a to v době, kdy se mu herně příliš nedařilo.

Za zmínku stojí i zlepšené výkony obrany. Velký časový prostor dostává mladý Marc Staal (byly i zápasy, kdy měl odehrál přes 25 minut) a zdá se, že jeho spojení s Michalem Rozsívalem pomohlo oběma. I ostatní obránci po ustálení sestavy zvedli svou výkonnost, snad jen s výjimkou Wadea Reddena. Nezmínit se o velmi úspěšném debutu druhého brankáře, nadějného Chada Johnsona, by bylo také chybou. Chad má momentálně po dvou utkáních (Atlanta 1:2 po SN, Phila 0:6) velmi pěkné statistiky, průměr 2,29 branky na zápas a 92,3 % úspěšnosti zákroků.

Za normálních okolnosti by byly - v této sezóně - další odstavce tohoto hodnocení věnovány slovenskému kanonýrovi Mariánu Gáboríkovi, ale v námi sledovaném období trochu ztratil na svých výkonech, když získal „pouze“ 12 bodů (5+7), což dělá bod na zápas. V období před těmito zápasy pak měl průměr 1,35 bodu na zápas. Naopak začalo se dařit naplňovat přání všech fandů a hráčů týkající se produktivity dalších hráčů týmu. Brandon Dubinsky získal stejně jako Gáborík 12 bodů (7+5), což je o bod více, než získal ve zbylých utkáních této sezóny, a začíná se stávat lídrem týmu. Určitě tomu přispělo i zranění Václava Prospala, ale do té doby bodově hluchý Erik Christensen získal v těchto utkáních 7 bodů (3+4). Probuzení zažívá kapitán týmu Chris Drury, když získal 7 bodů (4+3), což je skoro polovina jeho letošní produkce.

Vzrůst produktivity pak zaznamenal) i Sean Avery (6 bodů), Michal Rozsíval (7 asistencí - polovina jeho letošní bodové produkce) a zejména stále se lepšící bojovník Ryan Callahan (10 bodů: 3+7) z celkových 22 (10+12).

Bohužel i v tomto úspěšném období jsou hráči, kteří se zhoršili. U mladíků bez zkušeností, hrajících první, respektive druhý, rok v NHL (Artěm Anisimov a Enver Lisin), se to dá ještě pochopit. U zkušených borců, jako je Chris Higgins (1+0 v tomto období) nebo Aleš Kotalík (2+1), je to velmi špatné.

Samostatnou kapitolou je nejen v tomto období „bijec“ Donald Brashear, který se dokonce nechal v některých utkáních vytlačit ze sestavy Aaronem Vorosem. Bitky převážně prohrává, pokud se vůbec popere, a je velmi špatný ve hře. V útoku evidentně nestíhá, šikovnost určitě není jeho šálkem kávy a v obraně nehraje dobře pozičně a řeší situace nevhodně.

Snad tým kouče Johna Tortorelly naváže na toto úspěšné období a vyhoupne se ještě o nějakou tu příčku výše a začne diváky bavit atraktivnější podívanou, než tomu bylo v posledních defenzivních zápasech.

Platnost uložené stránky vyprší: 18. 4. 2024 23:09:40