Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Brian Leetch bude uveden do Síně slávy

Brian Leetch bude uveden do Síně slávy

Legendární americký obránce Brian Leetch, jenž naprostou většinu své bohaté kariéry strávil v dresu Rangers, bude 9. listopadu uveden do Hokejové sině slávy v kanadském Torontu. Návrhová komise spolu s Leetchem nominovala ještě další zvučná jména severoamerického hokeje - útočníky Steva Yzermana, Bretta Hulla, Luca Robitailla a dlouholetého generálního manažera New Jersey Devils, Loua Lamoriella.

„Toto ocenění přijímám s pokorou a velkým vzrušením. Nedokážu si představit sebe jako člena Síně slávy,“ prohlásil Leetch. „Moje hokejová kariéra měla dlouhý a příjemný průběh. Vážím si všech, kteří mi pomáhali. Především mého otce, který mě trénoval v útlém věku, a také si cením podpory Marka Messiera. Oba mi pomáhali na ledě i mimo něj.“

Brian Leetch se tak dočká dalšího ocenění za jeho hokejový přínos. Už 24. ledna 2008 byl jeho dres s číslem dva vyvěšen pod strop Madison Square Garden. Právě v jedné z nejznámějších arén na světě prožil americký zadák své nejúspěšnější a nejkrásnější momenty kariéry. Z osmnácti sezón v dresu Blueshirts se do jeho paměti zajisté nejvíce zaryla ta z let 1993-94, ve které se Jezdcům podařilo po 54 letech ukořistit vytoužený Stanley Cup.

A právě démon v zadních řadách newyorského celku měl na tomto úspěchu nemalý podíl. Ve 23 zápasech vyřazovacích bojů nasbíral na obránce těžko uvěřitelných 34 bodů (11+23) a po právu obdržel Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off. Je dosud jediným Američanem, kterému se to podařilo.

Leetch získal kromě této prestižní trofeje i mnoho dalších. Byl kapitánem vítězného týmu Spojených státu na Světovém poháru v roce 1996, obdržel Calder Trophy pro nejlepšího nováčka ligy v ruce 1989 a v letech 1992 a 1997 se radoval ze zisku Norris Trophy. Zejména při prvním zisku ceny pro nejlepšího beka soutěže předvedl vskutku famózní představení. V 80 utkáních základní části nasbíral 102 bodů (22+80). Magickou hranici 100 kanadských bodů překonalo z pozice obránce vedle Leetche už jen kvarteto borců – Bobby Orr, Paul Coffey, Al MacInnis a Denis Potvin.

Méně příjemné chvilky prožila týmová ikona Jezdců na konci ročníku 2003-04, kdy se stala součástí přebudování týmu a nedobrovolně putovala do Toronta. Výčet 1028 bodů ze 1205 zápasů nakonec Leetch uzavřel v dresu bostonských Medvědů.

Platnost uložené stránky vyprší: 16. 4. 2024 08:46:42