Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preview: 2008 NHL Entry Draft

Preview: 2008 NHL Entry Draft

Den: 20.6.2008
Čas: 19:00 východního času
Místo: Scotiabank Place, hala Ottawa Senators

V tuto dobu a na tomto místě vypukne výlov rybníka plného hokejových talentů – Draft NHL 2008. Kromě uvedených informací je jistá ještě jedna věc – jako prvního si Tampa Bay vybere útočníka Stevena Stamkose. Slovy klasika se však ptáme: „Ale co bude dál?“

Letošní výběr nadějí je charakterizován jako ročník obránců. V konečném pořadí podle skautů jsou totiž hned za Stamkosem 3 obránci a v první šestnáctce jich je celkem 9. Navíc i ostatní kola údajně nabízejí zajímavé hráče a letošní draft je celkově považován za dost bohatý co se talentu týká.

Komplikací je neexistence dohody mezi NHL a IIHF. Ta totiž upravovala podmínky, za jakých hráči odcházejí z Evropy do NHL, nejen ve smyslu kompenzací, ale také ve věci práv na takové hráče. Dříve totiž musel tým podepsat s draftovaným hokejistou smlouvu do dvou let od výběru, jinak o práva přišel. Za situace, kdy tato smlouva neexistuje, se zřejmě uplatní podobný princip jako před výlukou – týmy si práva podrží na neurčito. Finanční náhrady se budou zřejmě dohadovat přímo mezi kluby. Něco takového však CBA týmům NHL zakazuje. Další vývoj je nyní předmětem jednání mezi NHL a hráčskou asociací.

Vznik Kontinentální hokejové ligy (KHL) v Rusku je pro NHL vcelku vážnou konkurencí. A tak draftovat hráče z Evropy je dnes opět o něco větším rizikem. KHL totiž nabízí v mnoha případech podmínky, o kterých se NHL může jen zdát. Rozhodnutí draftovat zejména ruské hráče tak může tým velice brzy mrzet.

Přejděme nyní k mladým nadějím samotným. Jak již bylo řečeno, první místo si pojistil Steven Stamkos. Nevysoký rodák ze Scarborough v Ontariu si skauty podmanil natolik, že jej řadili na čelo po celý rok. Všichni. Bez výjimky. Tampa Bay, která vyhrála loterii a bude volit jako první, dokonce na svých stránkách přináší Stevenův profil a mnoho dalších informací. Vypadá to, že je ruka v rukávě. Blesky tak získají velice rychlého útočníka, ne nepodobného Martinovi St. Louisovi, který je jak střelcem, tak nahrávačem. Jeho 58 branek a 47 asistencí v 61 zápasech OHL to dokládá více než jasně. Spolu s kvalitní hrou dozadu, charakterem a oddaností hokeji se jedná o vyspělého a kompletního hráče.

Co se bude dít hned po první volbě je ovšem otázkou. Na letošní dvojku si brousí zuby trojice beků Drew Doughty, Zach Bogosian a Alex Pietrangelo. Největší šance se dávají prvně jmenovanému. Ne nadarmo je přirovnáván k Raymondu Bourqueovi. Jeho herní inteligence dalece přesahuje vrstevníky. Navíc se očekává, že tento mladý hokejista ještě zdaleka není na hranici svého potenciálu, protože teprve nedávno se rozhodl hokeji věnovat naplno a profesionálně, zejména ve smyslu přípravy a tréninku. Bogosian je spolehlivý a řízný bek, který je pravděpodobně schopen ihned naskočit do NHL. Na svou velikost je výborným bruslařem a skvělým atletem. Pietrangelo je také velký a pohyblivý obránce, jehož velkou předností je první přihrávka a schopnost poradit si s agresivním napadáním.

Bude zajímavé sledovat, jak se o tuto trojici poperou Los Angeles, Atlanta a St. Louis. Neméně interesantní bude, kdo si nakonec vybere nejvýše hodnoceného Evropana, Rusa Nikitu Filatova. Jeho původ však zřejmě nepovede k tomu, že by se propadl jako loni Čerepanov. Filatov totiž dal jasně najevo, že chce hrát v NHL, je to tvrdě pracující a týmový hráč. Navíc umí velmi dobře anglicky a jeho rodiče studovali za hranicemi Ruska.

Další zajímavá story se týká Kylea Beache. Tento power-forward je svým způsobem v letošním draftu unikátní. Kromě své ráznosti je to navíc střelec, který připomíná mix Owena Nolana a Clauda Lemieux. Rizikovým faktorem je u něj jeho temperament. Někteří tvrdí, že je neřízená střela, která brzy imploduje. Oponenti to vidí tak, že je to bojovník, který jen neví, jak zvládnout svou povahu a vztek.

A pokud jde o Rangers…

Jezdcům letos připadne v prvním kole 20. volba. Další volby jsou uvedeny níže:
2. kolo: 51. volba
3. kolo: 75. volba
5. kolo: 141. volba
6. kolo: 171. volba
7. kolo: 201. volba
Pro úplnost dodejme, že výběr ve třetím kole Blueshirts získali při výměně Matta Cullena do Caroliny, přičemž svou vlastní volbu ztratili v trejdu za Seana Averyho. Čtvrté kolo navíc si užijí St. Louis Blues, jelikož nám věnovali Christiana Backmana.

Tým z Manhattanu v posledních třech draftech bral ve dvou případech první volbou obránce. Letos tomu zřejmě nebude jinak. Nedostatek kvalitních, spolehlivých a pohyblivých zadáků způsobil, že jejich cena na trhu volných hráčů dramaticky roste. To při existenci platových stropů vede mnoho týmů k jedinému – změně strategie při získávání špičkových beků. Nejlepší cestou je totiž v současném systému draft a výchova.

Rangers mají v obraně minimálně na dvou, spíše však na třech postech neadekvátní obránce. Tuto situaci částečně řeší očekávaný nástup hráčů nové generace v čele s Bobbym Sanguinettim, nicméně letošní vrh talentů je natolik bohatý, že by bylo chybou toho nevyužít.

Lze argumentovat v tom smyslu, že nedostatků v systému je více. Kromě Čerepanova, který však stále zůstává velkou neznámou, nemají Rangers jediného hráče, který by měl reálnou naději propracovat se do první formace, natožpak opravdu špičkový talent. Je to pochopitelné – za posledních 8 let neměli Jezdci ani jednou možnost brát v top 5. (Pro zajímavost – od roku 1966 neměli Rangers ani jeden top 3 draft.) Tento problém však není letos řešitelný, protože Tampa Stamkose nepustí. Ne nepodstatným je fakt, že získat takovou volbu by stálo neúměrně mnoho.

Dalším nedostatkem je urostlý křídelní útočník, který by byl schopen bojovat v rozích a u mantinelu, jít před branku a také dávat góly, typově Brendan Morrow či Owen Nolan. Pak by Jezdci asi pokukovali po již zmiňovaném Beachovi.

Pokud bude cílem obránce kolem dvacátého místa, zřejmě Blueshirts sáhnou po někom z trojice Michael Del Zotto, Erik Karlsson, Colby Robak.

Proslýchá se, že se Sather a spol. pokusí o trade-up, tedy získat výměnou vyšší volbu, někam k desátému místu. Domnívám se však, že daleko výhodnější by pro Rangers bylo učinit naprostý opak – tedy trade-down. Získali by tak sice nižší volbu v prvním kole, ale mohli by dostat navíc výběr v kole následujícím. Při takto bohatém draftu s malým množstvím opravdových hvězd je lepší střílet víckrát.

Ať už letošní draft proběhne jakkoliv, věřte mi, že je to velice zajímavá událost. Loni jsme jej s redakcí sledovali poprvé a je až nečekaně napínavé sledovat, který tým si koho vybere a jaké obchody proběhnou. Můžeme tak jedině doporučit, abyste se pokusili v jednu hodinu v noci probrat unavené tělo a naladit některý z dostupných kanálů.

Pro ty z vás, kteří se nebudou moci dívat, připravíme – podobně jako před rokem – aktualizovaný „on-line“ článek i možnost diskutovat na fóru.

---------------------------------

Kompletní seznam voleb najdete ZDE.

A abychom vám více přiblížili situaci u Jezdců co se nadějí v systému týče, zde je jejich seznam podle postů s hodnocením podle stránek OTG.

Brankáři:
Antonio LaFleur (5), David LeNeveu (5), Matt Zaba (4), Chris Holt (4), Miika Wiikman (3)

Obránci:
Bob Sanguinetti (6,5), Ivan Baranka (5,5), Michael Sauer (5,5), Michael Busto (5), Dave Liffiton (5), Cory Potter (5), Ryan Constant (4), Jake Taylor (4), Matt Wadell (3)

Levá křídla:
Ryan Hillier (5,5), Lauri Koprikoski (5,5), Josh Gratton (5), Justin Soryal (5), Dane Byers (4,5), Billy Ryan (4,5), Max Campbell (4), Tomáš Záborský (4), Roman Pšurný (4), Greg Beller (3), Carl Hagelin (3), Jordan Foote (2), Jordán Owens (0)

Centři:
Artem Anisimov (6,5), Joe Barnes (5), Brodie Dupont (4,5), Bruce Graham (4,5), Danny Hobbs (4), Mark Lee (4), Tom Pyatt (4), David Skokan (4), Mika Taylor (4), Eric Hunter (3), Lukáš Zeliška (2)

Pravá křídla:
Alexei Čerepanov (7,5), Alex Bourett (7), Ryan Callahan (6,5), Greg Moore (5), Hugh Jessiman (4), David Květon (4), Pierre Parenteau (4), Zdeněk Bahenský (3,5) Rick Kozak (3,5)

Hodnocení:
0 – nic do budoucna
1 – malá šance do budoucna
2 – na hraně druhého záložního týmu
3 – druhý záložní tým / na hraně prvního záložního týmu
4 – druhý záložní tým u brankářů první záložní tým
5 – útok čtvrtá řada, obrana 7-8 bek, brankáři farma
6 – obrana i útok 3 řada / 3 pár, brankáři šance na povolání
7 - obrana i útok 2 řada / 2 pár, 2 brankář
8 - obrana i útok 1 řada / 1 pár, 1 brankář
9 – NHL star
10 – superstar

Platnost uložené stránky vyprší: 19. 4. 2024 04:02:04