Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Začal tréninkový kemp

Začal tréninkový kemp

Ve čtvrtek začala hokejistům Rangers finální fáze přípravy na novou sezónu. Celkem 52 hokejistů bude usilovat o své místo na soupisce prvního mužstva. Vzniká přitom řada otázek, které je třeba vyřešit před prvním ostrým utkáním 4. října s Floridou. Odpověď na některé z nich nastínil už první den kempu, během něhož absolvovali hráči zdravotní testy, pohovory s vedením a novináři a bylo oznámeno rozdělení hokejistů do tréninkových skupin.

1. Kdo bude dělat Jágrovi centra?
Prvního července se Glenu Satherovi povedl kardinální úlovek, když získal oba nejžádanější centry na trhu volných hráčů. Od té doby se neustále mluví o tom, kdo z dvojice Gomez – Drury lépe pasuje k Jaromíru Jágrovi. Už dříve se objevovaly náznaky, ukazující že pocty zahrát si s kapitánem Blueshirts v jednom útoku se dostane bývalému hráči New Jersey Gomezovi. A tyto spekulace přiživilo i rozdělení hráčů pro účely cvičných zápasů v rámci kempu. Jágr je s Gomezem v „modrém“ týmu, zatímco Drury se Shanahanam a Averym v „zeleném“. Je jasné, že všichni tito hráči mají své místo v prvním týmu jisté a tak jejich úkolem v přípravném kempu nebude přesvědčit trenéry o svých schopnostech, ale co nejlépe se sehrát.

2. Kteří obránci budou hrát?
Do přípravného kempu vstupují Blueshirts hned s deseti beky, kteří si dělají oprávněné nároky na místo v základní sestavě. Čtveřice Rozsíval, Malík, Mara a Tjutin patřila loni k oporám týmu. Girardi naskočil do NHL až v průběhu sezóny a oslnil výbornou defenzívou s minimálním počtem chyb. Pöck se pohyboval někde na pomezí šestého a sedmého beka týmu. V podobné situaci byl v Carolině Hutchinson, který přišel v létě jako součást výměny za Cullena. Strudwicka vloni v létě sice vedení nechalo odejít do Švýcarska, ale během jara se ukázalo jak platný může tento univerzální hráč být v případě zranění ostatních hráčů a tak nikoho nepřekvapilo, že byla zkušenému kanadskému obránci nabídnuta smlouva na letošní sezónu. O velkém návratu do NHL sní Kasparaitis. To je devět beků, kteří již v NHL odehráli dohromady 3374 zápasů (včetně play off). Navíc probít se do sestavy se bude chtít Marc Staal, který má za sebou oslnivou kariéru v juniorských soutěžích.

Nejdiskutovanější jsou bezesporu poslední dva obránci. První volba Rangers v draftu 2005 Staal, je dvojnásobným nejlepším obráncem OHL, dvojnásobným vítězem juniorského mistrovství světa a také nejužitečnějším hráčem play off OHL z loňské sezóny. Už vloni byl blízko tomu, aby se prosadil do prvního mužstva; až těsně před startem sezóny se ho rozhodlo vedení vyřadit z týmu a poslat na rok zpátky mezi juniory. Stejný osud už letos 20letého Staala jistě nečeká – na juniory je příliš starý. Vedení týmu má přitom na kanadského obránce jen slova chvály. Tom Renney shrnul jeho výkony na turnaji v Traverse City jedním slovem: „excelentní“. Jeho asistent Perry Pearn se už rozhovořil více: „Určitě se letos objeví v prvním týmu. Ale nejsem si jistý, jestli zpočátku stráví nějaký čas v Hartfordu a nebo jestli se hned v tréninkovém kempu probojuje do hlavního mužstva.“

Velmi zajímavý bude i další osud Kasparaitise. Brzy 35letý obránce patřil kdysi k nejobávanějším bekům v NHL, ale vloni prožil nejhorší rok v životě a ke konci sezóny se už ani nevešel do sestavy farmářského týmu. Litevský obránce je však odhodlán k velkému návratu a podle očitých svědků, kteří ho viděli v posledních týdnech hrát, je ve skvělé formě.

„Nejsem připraven se vzdát,“ říká Kasparaitis, „Trénuji téměř každý den a začínám se cítit lépe. Vloni jsem byl na dně, rozvedl jsem se s manželkou, brzdila mě zranění, byl jsem unaven vším tím tlakem jenž na mě směřoval ze všech stran a začal jsem litovat sám sebe. Od té doby jsem ale shodil devět kilo. Teď chci prostě jen hrát hokej. Musím dokázat že jsem opět sám sebou, že dokáži hrát tak jako předtím a být opět postrachem soupeřů. Pokud se nebudu moc prosadit tady, možná si mě vezme někdo jiný. Ale já chci být Ranger, chci být součástí tohoto týmu.“

Jeho obavy jsou oprávněné. S jeho návratem se už příliš nepočítalo, Glen Sather přes léto utratil spoustu peněz a na Kasparaitise najednou nezbývá místo pod platovým stropem. Pokud započítáme i jeho kontrakt, který z platového stropu ukrajuje bezmála tři miliony dolarů, dostanou se Rangers přibližně o 1,7 milionu nad povolenou hranici. Tu sice teoreticky mohou díky výjimce vztahující se k bonusům Shanahana, Girardiho a dalších překročit, ale přesažená částka by se odečetla od platového stropu pro příští sezónu, což by mohlo Jezdce příští rok přivést do velké finanční krize. Je nepravděpodobné že by toto Sather riskoval. Dalším možným řešením je vyměnit některého hráče s vysokým kontraktem a ulevit tak rozpočtu – v potaz přicházejí zejména Mara a Malík.

3. Kdo obsadí pozice třetího centra?
Po odchodu Cullena do Caroliny zůstalo prázdné místo ve středu třetího útoku. I zde je spousta adeptů na jeho zaplnění. Šanci prosadit se do prvního mužstva má především 21letý Brandon Dubinsky, který už vloni na pár zápasů do NHL nakoukl a nevedl si nijak špatně. Překvapit může i 19letý Anisimov, jenž se chystá na svůj první rok za mořem a zcela bez šance není 20letý Pyatt. Pro případ, že by ani jeden z mladíků během kempu nezazářil, připadají v úvahu zkušení Avery a Straka, kteří mohou hrát jak křídlo, tak centra.

Menší rozruch vzbudilo pozvání v říjnu 30letého Marka Smithe na zkoušku do tréninkového kempu. Bývalý hráč San Jose, který v NHL odehrál přes 300 utkání je nyní volným hráčem bez omezení a nelze úplně vyloučit, že zazáří natolik že mu bude nabídnuta smlouva a on získá místo v prvním týmu a to ať už na pozici centra třetí a nebo čtvrté formace (Betts by se poté přesunul na pozici třetího centra). Pravděpodobnější ale je, že místo v prvním týmu obsadí jeden z mladíků a Smith bude podepsán čistě pro účely Hartfordu.

4. Kdo bude brankářskou dvojkou?
Ačkoliv Tom Renney a jeho asistenti shodně tvrdí, že je tato otázka otevřená, je velice pravděpodobné že z důvody úspory pod platovým stropem dostane přednost Valiquette před Montoyou. Další možností o které se stále spekuluje je levně podepsat jednoho ze zkušených brankářů, kteří jsou stále bez smlouvy. K dispozici jsou stále například Esche, Burke a nebo Joseph. Týmová dvojka každopádně musí počítat, že pokud nebude mít Henrik Lundqvist zdravotní komplikace, tak si jeho náhradník příliš nezachytá. Finalista posledních dvou hlasování o Vezina Trophy se totiž nechal ve čtvrtek slyšet, že počítá s tím, že během základní části odchytá 70 zápasů.


Hráči účastnící se kempu a jejich rozdělení do skupin:
Zelený tým: Chris Drury, Brendan Shanahan, Sean Avery, Lauri Korpikoski, Greg Moore, Joe Barnes, Francis Lassard – Marc Staal, Darius Kasparaitis, Dan Girardi, Paul Mara
Modrý tým: Jaromír Jágr, Scott Gomez, Marcel Hossa, Tom Pyatt, Brodie Dupont, Jordan Owens, Mitch Fritz – Michal Rozsíval, Thomas Pöck, Ivan Baranka, Corey Potter, Clayton Barthel
Červený tým: Martin Straka, Petr Průcha, Ryan Callahan, Artem Anisimov, Hugh Jessiman, Dan Byers, Bruce Graham – Marek Malík, Andrew Hutchinson, Michael Sauer, David Liffiton
Bílý tým: Blair Betts, Brandon Dubinsky, Alex Bourett, Nigel Dawes, Ryan Hollweg, Colton Orr, Mark Smith – Fjodor Tjutin, Bobby Sanguinetti, Jason Strudwick, Jake Taylor
Sedm brankářů: Henrik Lundqvist, Al Montoya, Stephen Valiquette, Miika Wiikman, Chris Holt, Antoine LaFleur a Matt Zaba

Co se bude dít dál?
Hráče čekají tréninky a cvičné zápasy mezi jednotlivými týmy. Postupně budou z kempu vyřazováni méně zdatní hráči, až nakonec vykrystalizuje soupiska pro první tým. V rámci kempu sehraje mužstvo i šest přípravných zápasů, dvakrát se střetne s Philadelphií a Islanders, jednou s Detroitem a New Jersey – právě proti Devils sehrají Jezdci v pátek 21. září první přípravný zápas.

Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 09:25:31