Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website První krok k omlazení kádru se zdařil, Lundqvist s Průchou září

První krok k omlazení kádru se zdařil, Lundqvist s Průchou září

Vedení jezdců před sezónou avizovalo snahu omladit kádr. V něm v současné chvíli figuruje devět hráčů mladších šestadvaceti let. Proto jsem se rozhodl zhodnotit jejich účinkování v prvním týmu Jezdců.

Henrik Lunqvist
Od tohoto třiadvacetiletého Švéda se čekalo, že bude krýt záda Kevinu Weekesovi, ale vše je právě naopak. Velký talent se ukázal jako první brankář ve švédské Elite serien, ale také v reprezentaci tří korunek, kde poslední MS odchytal jako jednička. Mladý brankář se velice rychle rozkoukal i v NHL. Při zranění Weekse skvěle zaskočil a chytil svoji šanci za pačesy. Jeho statistiky ho s přehledem řadí mezi deset nejlepších brankářů ligy.

Fjodor Tjutin
Již v předloňském ročníku se ukázal jako velký talent a ten uplatňuje i letos. Tento ruský dvaadvacetiletý zadák skvěle používá své fyzické předpoklady a dobré bruslení. Je mu jedno, zda nastupuje s ofenzivně laděným Tomem Potim anebo s krajanem Dariusem Kasparaitisem, který hraje ryze defenzivně. Jeho komplexnost z něho dělá velkého adepta na člena první obranné dvojice.

Maxim Kondratěv
Další mladý ruský obránce (22 let) není stálým členem základní sestavy, ale i přesto už stihl odehrát dvacet pět utkání. Stejně jako Tjutina ho zdobí fyzické předpoklady a bruslení. Jeho herní projev ještě není úplně dokonalý, avšak zlepšení jsou patrná a v budoucnu mu bude patřit jisté místo v základní sestavě.

Petr Průcha
Pardubický mladík jako by žil v nejhezčím snu svého života. K Jezdcům šel s cílem překvapit a prodrat se do základní sestavy. Už v přípravném kempu se uvedl dravostí a neustálým pohybem. Po rozháraném začátku se mu podařilo dostat se do sestavy. Malá produktivita ho poslala na farmu, kde doslova zářil. Po dvou utkáních na farmě mu otevřelo cestu do prvního týmu zranění krajana Ručinského. Dostal šanci v přesilovkové formaci, a to jako by vše zlomilo. Po pár gólech si začal věřit a dnes je z toho skvělá bilance patnácti branek v pětadvaceti zápasech, z toho osm v přesilovce. Unikátní je hlavně jeho bilance dvanácti branek v posledních dvanácti utkáních.

Dominic Moore
Jedno z velkých překvapení, již pětadvacetiletý centr, strávilo poslední sezóny na farmě v Hartfordu. Letos dostal šanci na úkor jiných talentů na místě centra čtvrté formace a ve spolupráci s Jedem Ortmeyerem vytvořil skvělý tandem na oslabení. Dokázal dát i šest branek, ale i přesto je nutno říci, že ofenziva není jeho silnou stránkou. V poslední době nastupuje na křídle formace zkušeného Stevea Rucchina, který se od té doby celkem zvedl a zlepšil svou produktivitu.

Blair Betts
Typický defenzivní centr vede třetí nebo čtvrtou řadu. Na křídlech se mu mění často spoluhráči, nejvíc se mu daří s Jasonem Wardem a to hlavně v oslabení. Jeho produktivita není špatná, ale bodové hody rozhodně nečekejte. Je typickým dělníkem ledu a bojovníkem.

Marcel Hossa
Raketový nástup v kempu Montrealu mu otevřel cestu k Jezdcům, kde se mu zkraje sézony dařilo. Dával góly, pravidelně bodoval. Nastupoval vedle zkušených Ručinského a Rucchina. Zranění prvně jmenovaného jako by slovenský talent srazilo úplně jinam. Ty tam jsou góly a body. V poslední době jsou jeho výkony mdlé a bez zápalu. Díky tomu se propadl sestavou a hraje hodně málo nebo končí na tribuně. Je to největší zklamání z těchto hráčů.

Ryan Hollweg
Díky své tvrdé hře a dobrému bruslení a překvapivě kvalitním výkonům v kempu vytlačil Gartha Murrayho, který byl následně vytrejdován do Montrealu za Hossu. Hollweg nehraje pravidelně, ale v utkáních, kde je třeba tvrdosti, se velice hodí. Je sice malý postavou, avšak bojovník je to prvotřídní, neváhá se poprat a to i s obrem typu Bertuzziho.

Colton Orr
Po svém příchodu nastoupil jen ke dvěma utkáním. Je to jasný bitkař. Hrál jen v utkáních, kde se daly čekat šarvátky, bitky a velká tvrdost. Jinak je těžké ho hodnotit, snad jen tím, že bitkař to je výborný. O tom přesvědčil už v Bostonu, odkud přišel.

Na svou šanci čeká spousta dalších mladých hráčů ať už na farmě v Hartfordu Al Montoya, Thomas Pöck, Nigel Dawes, Jarkko Immonen, Ray Giroux. A v juniorských soutěžích letošní první volba draftu Jezdců obránce Marc Staal, Ryan Callahan, Brandon Dubinsky a řady dalších.

Platnost uložené stránky vyprší: 28. 3. 2024 22:56:55