Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rangers vstupují do přechodného stádia

Rangers vstupují do přechodného stádia

Často bolestné přestavění kádru začalo pro Rangers již koncem sezóny 2003/2004, když management vyměnil zkušené hráče, jako byli Brian Leetch, Alexej Kovaljov, Greg de Vries, Martin Ručínský, Matthew Barnaby, Anson Carter, Vladimir Malachov, Petr Nedvěd, Ronald Petrovický a Chris Simon. Změna pokračovala, když se NYR rozhodli vyplatit ze smlouvy Bobbyho Holíka a také se rozhodli znovu nepodepsat smlouvy s Lindrosem, Messierem, Hlaváčem, Rachůnkem, Mironovem, Bouchardem, Lacouturem, McCarthym a Dunhamem.
Na začátku sezóny proto Rangers balancují na hraně mezi touhou být konkurenceschopnýmy ve Východní konferenci a rozvojem schopností mladých hráčů, které NYR získali z četných transferů, které provedl generální manager Glen Sather. Pomoci v rozvoji mladým hráčům a významnou roli v týmu by měli hrát zkušení hráči v čele s Jaromírem Jágrem, jehož doplňují nové akvizice Martin Straka, Steve Rucchin, Michael Nylander, Marek Malík, Jason Strudwick a Kevin Weekes.

„Nejtěžší bude pro každého zůstat trpělivý a pochopit, že nyní budeme od základu budovat tým, který může dosáhnout dlouhodobých úspěchů,“ říká Sather a dodává: „Cesta, kterou jsme se vydali, bude trvat, ale odvahu nám dodávají mladí hráči, kteří jsou nyní v naší organizaci. Také se budeme pokoušet o trejdy a podepisování volných hráčů jako cestu k vylepšení našeho týmu.

„Budeme hledat hráče, kteří nám mohou pomoci v tomto přechodném období, když vytváříme novou skupinu doma vyrostlých hráčů,“ pokračuje Sather. „Potřebujeme hráče s dobrou hrou na ledě, charakterem a schopností pomoci a učit mladé hráče a připravit je na vstup do NHL. Chceme vytvořit generaci nových vynikajících hráčů v NYR. Náš cíl je pokračovat v práci po celou sezónu, abychom poskytli mladým hráčům možnost neustále se zlepšovat.“

Útočníci

Nad týmem, který se snaží omladit sestavu, pochopitelně vyvstává mnoho otázek. V New Yorku se před novou sezónou sešli prověření profesionálové s bohatými zkušenostmi z NHL, hráči, kteří by se po osobním útlumu z posledních let rádi znovu dostali na vrchol, i nadějní mladíci.

Začněme u centrů. Rangers profitovali z toho, že se Anaheim potřeboval dostat pod platový strop, a tak angažovali Rucchina, jenž by měl vyřešit spoustu problémů, které NYR na tomto postu v minulosti měli. Rucchin přišel po několika velice dobrých sezónách: v ročníku 2002/03 zaznamenal 20 branek a 38 asistencí, o rok později to bylo opět 20 branek a navíc 23 asistencí. Je také velmi dobrý při vhazování a často chodí do hry při vlastním oslabení. Rucchin je posilou v pravém slova smyslu.

Podepsání Straky může být pro NYR také velmi užitečné. Straka přišel po sezóně plné zklamání, když v roce 2003/04 přešel mezi Pittsburghem (22 zápasů, 4 branky, 8 asistencí) a Los Angeles (32 zápasů, 6 branek, 8 asistencí). Rangers by byli určitě rádi, kdyby Straka předvedl formu, v jaké byl v sezóně 2000/01, když zaznamenal 27 branek a 68 asistencí.

Dalším zajímavým hráčem NYR je Nylander, který propásl většinu sezóny 2003/04 kvůli zranění kolene. Odehrál 3 zápasy za Washington Capitals, a následně byl vyměněn do Bostonu, kde si připsal 1 branku a 11 asistencí v 15 zápasech. S NYR podepsal po skončení sezóny jako volný agent.

Tato sezóna může být průlomovou pro Jamie Lundmarka, bývalou volbu v prvním kole draftu. Za NYR zatím nezaznamenal moc bodů – 2 branky a 8 asistencí v 56ti zápasech. Dalšími nadějemi, které soupeří o post v hlavním týmu jsou Jarkko Immonen, který loni ve finské lize zaznamenal 19 branek a 28 asistencí, Chad Wiseman, na jehož kontě se loni skvělo 17 branek a 16 asistencí při jeho účinkování v Hartfordu (farmářský tým Rangers), a Layne Ulmer, který hrál také v Hartfordu a připsal si 7 branek a 31 asistencí.

Bez nejmenšího sporu zůstává faktem, že Jágr stále patří mezi elitní hráče celé NHL. NYR doufají, že to bude právě on, který bude vůdčí osobností týmu jak při sbírání bodů, tak při vedení celého týmu. Zkušené pravé křídlo odehrálo v sezóně 2003/04, kdy bylo z Washingtonu vyměněno do New Yorku, 77 zápasů, a připsalo si 31 branek a 43 asistencí. Velký, silný a talentovaný Jágr stále zůstává jedním z nejlepších ofenzivních hráčů celé NHL. Jágrova forma bude dozajista určující pro osud Rangers v této sezóně.

Zbývající pravá křídla patří mezi prospekty. Josef Balej přišel z Montrealu za Kovaljova a připsal si branku a 4 asistence v 17 zápasech v sezóně 2003/04. Loni hrál v Hartfordu, kde zaznamenal 20 branek a 22 asistencí v 69ti zápasech.

Rangers si z Montrealu vzali také Jasona Warda. V sezóně 2003/04 si v 53 zápasech připsal 5 branek a 7 asistencí. 20 branek a 34 asistencí zaznamenal loni v Hartfordu.

Hugh Jessiman, první výběr Rangers v draftu 2003, se stal profesionálem po třech letech v Dartmouthu. Zranění jej ovšem velmi limitovala a kvůli nim neodehrál loni víc jak tucet zápasů.

Na levou stranu NYR znovu podepsali Martina Ručínského, který tak započal již své třetí účinkování v tomto týmu. V sezóně 2003/04 – před tím než byl vyměněn do Vancouveru – si připsal 13 branek a 29 asistencí. Ve Vancouveru si do svých statistik následně zapsal branku a 2 asistence a v playoff, kam Vancouver postoupil, to byly další 2 body za gól a přihrávku.

New York také podepsal veterána Ville Nieminena, který sezónu 2003/04 strávil nejdříve v Chicagu (60 zápasů, 2+11), aby pak následně přestoupil do Calgary (19 zápasů 3+5). Dalším hráčem, který může vlevo působit, je Garth Murray, který loni v Hartfordu obdržel 182 trestných minut, k nimž si připsal i 2 branky a 5 asistencí.

Obránci

Velký řez se dotkl především zadních řad.

Darius Kasparaitis (1+10, 44 zápasů v sezóně 2003/04) a Tom Poti (10+14, 67 zápasů v sezóně 2003/04) tento řez přestáli, stejně tak jako Dale Purinton (1+1, 40 zápasů v sezóně 2003/04).

Do NYR přišli zkušení hráči jako Marek Malík z Vancouveru, kde zaznamenal 3 branky a 16 asistencí v 78 zápasech. Malík je obrovitý bek, který měří téměř 2 metry a váží 105 kilogramů. Mezi jeho klady lze počítat i statistiku +/-. V posledních dvou sezónách si připsal 23 a 35 kladných bodů do této statistiky.

Dalším zkušeným hráčem je Strudwick, který ve své kariéře prošel kluby Islanders, Vancouveru a Chicaga. V poslední sezóně si připsal gól a přihrál na 3 další, na trestné lavici pak strávil 73 minut.

Rangers vkládají velké naděje do Fjodora Tjutina, který byl volbou NYR v druhém kole draftu v roce 2001. Sezónu 2003/04 strávil mezi hlavním týmem a Hartfordem. Za NYR si připsal 2 branky a 4 asistence v 25 zápasech, v Hartfordu pak pokračoval s 5 brankami a 9 asistencemi v 43 zápasech. Minulou sezónu odehrál za Hartford 13 zápasů, aby se pak vrátil do Ruska.

Ruský obraný pár by se mohl objevit v této sezóně v hlavním týmu NYR. S Tjutinem by mohl nastupovat Maxim Kondratěv, kterého NYR získali z Toronta výměnou za Briana Leetche. Stejně jako Tjutin nastoupil před návratem do Ruska v Hartfordu ke 13 zápasům.

Dalšími perspektivními hráči do obrany jsou Thomas Pöck (6 zápasů za NYR v sezóně 2003/04; 50 zápasů loni za Hartford), Ivan Baranka (výběr v druhém kole draftu 2003; loni hrál ve WHL a následně pak v playoff pomáhal Hartfordu) a první volba NYR v letošním draftu – Marc Staal.

Brankáři

Na pozici brankářů přichází do Rangers nová krev, neboť Dunham a McLennan, kteří v NYR působili poslední sezónu, odešli.

Pravděpodobnou jedničkou bude zkušený Kevin Weekes, který už v NHL vystřídal kluby Floridy, Vancouveru, Islanders, Tampy Bay a Caroliny.

V sezóně 2003/04 Weekes nastoupil k 66 utkáním, ve kterých zaznamenal 20 výher, 30 porážek a 11 remíz. Průměr obdržených branek na zápas měl 2,33. Za celou kariéru má Weekes na kontě 78 výher, 136 porážek a 33 remíz s průměrem 2,86.

Bitva se očekává o pozici dvojky. Zatím nejpravděpodobnější volbou se zdá být Henrik Lundqvist, který loňskou sezónu strávil doma ve Švédsku ve Frolundě. Rangers si jej vybrali v roce 2000 v sedmém kole draftu. Ve Švédsku si připsal 33 výher, 8 proher a 3 remízy, průměr 1,79 obdržené branky na zápas a procento úspěšných zásahů měl 93,6.

Dalším maskovaným mužem, jenž se uchází o místo mezi třemi tyčemi, je Al Montoya, který pomohl v roce 2004 vyhrát týmu USA zlaté medaile na světovém šampionátů juniorů. Montoya nastupoval za univerzitní tým Michiganu, ve kterém si připsal 30 výher, 7 porážek a 3 remízy. Průměr obdržené branky na zápas měl 2,52. Celkem odchytal za tento univerzitní tým 123 zápasů, 86 bylo vítězných, 29krát odešel poražen a 8krát byla remíza. Průměr obdržených branek měl 2,36.

Výhled

Rangers se do finálních bojů o Stanley Cup nedostali již dlouhých 7 let, ačkoliv po tuto dobu byl jejich kádr vždy plný velkých jmen. Jelikož strategie velkých příchodů stále nevycházela, rozhodli se NYR ke konci sezóny 2003/04 nastoupit úplně novou cestu.

Pro fanoušky Rangers bylo jistě velice bolestivé, když viděli odcházet své oblíbené hráče, hlavně Leetche a Kovaljova. Na druhou stranu tyto trejdy za mladé nadějné hráče a volby v draftu by mohly Jezdcům konečně přinést očekávanou čerstvou krev. V krátkosti se dá říct, že chvilková bolest bude vykoupena následnou dlouhou sklizní.

Rangers mohou očekávat několik těžkých chvil, neboť spousta mladých hráčů bude sbírat své první zkušenosti proti týmům (převážně z Atlantické divize), které jsou naplněny hvězdami. Toto čerpání zkušeností bude pro hráče jako Balej, Ward a Tjutin velmi důležité.

Jágr, Straka a Ručínský mohou kouči Tomu Renneymu vytvořit velice solidní první řadu. Další hráči jako Nieminnen, Rucchin a Balej by měli sloužit jako další velice zajímavá kombinace útočné řady. Může ovšem dojít k situaci, kdy někteří hráči budou bojovat hlavně se svým mládím. To je právě čas pro zkušené hráče, aby jim v těchto chvílích pomohli a aby tyto chvíle byly pokud možno co nejvzácnější.

Zdroj: NHL.com
Platnost uložené stránky vyprší: 29. 3. 2024 12:14:16